Vad är korsreaktivitet?

Korsreaktivitet är förmågan hos en immuncell att attackera en främmande cell som skiljer sig från den som skapade den. Immunceller är gjorda av kroppen för att förstöra sjukdomsframkallande ämnen. Varje immuncell angriper en viss typ av invasivt medel. Om en annan typ av sjukdomsframkallande substans har liknande kemiska egenskaper hos ett tidigare invasivt medel, kan korsreaktivitet ske så att immuncellen kan attackera den nya invaderaren. Denna process är också känd som tvärimmunitet och tvärskyddande immunitet.

En patogen är ett sjukdomsframkallande medel, såsom ett virus, bakterier, parasit eller svamp. När en patogen träder in i kroppen, utlöser dess närvaro det medfödda immunsystemet. Svaret från det medfödda immunsystemet är generellt men ofta tillräckligt för att bekämpa de flesta patogener. Om det medfödda immunförsvaret inte räcker till för att avvärja kroppens invaders, utlöses det adaptiva immunsystemet och det bestämmer en specificerad attack.

Alla käkade ryggradsdjur, inklusive människor, har ett adaptivt immunsystem. Det skiljer sig från det enklare medfödda immunsystemet genom att dess respons på en patogen är mycket specifik. Det adaptiva immunsystemet kan identifiera proteiner eller antigener på ytan av de patogena cellerna och skapa en immuncell eller antikropp som är speciellt konstruerad för att förstöra den.

Ibland kommer en annan patogen att ha proteiner som är lika eller liknande dem på en patogen som kroppen redan har stött på. Det adaptiva immunsystemet känner igen antigenet och använder redan skapade antikroppar för att attackera det, vilket förstör den nya patogenen. Denna process kallas korsreaktivitet.

Termen korsreaktivitet gäller också allergi lidande. Immunsystemet går igenom samma process, men antigenet som orsakar det är inte patogent, men kroppen uppfattar att det är ett potentiellt farligt eller sjukdomsframkallande hot. I detta scenario kallas antigenet ett allergen.

Varje ämne som orsakar en allergisk reaktion är ett allergen. Allergiska reaktioner varierar starkt både i svårighetsgrad och i presentation. Allergilidare som är allergiska mot samma ämne kan producera olika reaktioner på den. Till exempel, en person som är allergisk mot gräs kommer att drabbas av näsa, medan en annan kommer att få hudutslag. Allergiska reaktioner är biverkningarna av immunsystemet som attackerar ett allergen.

Allergen-inducerad korsreaktivitet kan uppstå när kroppen utsätts för liknande eller närbesläktade allergener. Till exempel bör folk som är allergiska mot björkpollen undvika att äta råa äpplen eftersom de har liknande kemiska föreningar. Immuncellerna känner igen en likhet i den ickeallergena substansens kemiska sammansättning och attackerar den, vilket orsakar en korsreaktiv allergi.