Vad är kvinnlig sperma?

Kvinnlig spermier kan hänvisa till de som bär en X-kromosom och, efter befruktning, resulterar i en kvinnlig bebis, men det kan också referera till det teoretiska konceptet att göra spermier från kvinnliga celler istället för manliga celler. Medan kvinnlig sperma ännu inte är vetenskapligt uppnådd från och med 2011 har forskare lyckats göra spermierliknande strukturer från stamceller. Om spermier kan konstrueras från stamceller, kan stamceller från en kvinna vara lämpliga som grund för denna teknik. Kvinnlig sperma kan därför resultera i en bebis som inte innehåller något genetiskt material från en man, utan bara från kvinnor.

Normalt producerar manliga organismer spermier, och kvinnliga organismer producerar ägg. Människor behöver två matchande uppsättningar av 23 kromosomer för att göra en hälsosam person. En kvinna har dubbla versioner av 22 kromosomer gemensamt med en man. Hon har två X-kromosomer, där en man har en X och en Y-kromosom. Förekomsten eller frånvaron av en Y-kromosom dikterar därför huruvida en person är man eller kvinna.

Varje ägg från en kvinna innehåller hälften av det genetiska materialet som behövs för att skapa en normal person. Den andra hälften kommer från spermierna. Vissa spermier har 23 kromosomer, inklusive en X-kromosom, och vissa har 22 kromosomer med en Y-kromosom. När en X-bärande sperma, ibland också kallad en kvinnlig sperma, befruktar ägget, är det resulterande barnet kvinnligt, och när en Y-bärande kromosom befrukar ägget, är barnet manligt.

Endast män producerar spermier, eftersom bara män har Y-kromosomen för att ge spermier som kan göra en manlig bebis. Vissa gener på Y-kromosomen anses också spela väsentliga roller i spermaproduktionen, och kvinnors celler har inte dessa gener. Forskare trodde därför tidigare att det var omöjligt att göra spermier från kvinnors celler.

Ett sätt att göra kvinnlig sperma uppstod emellertid när professor Karim Nayernia från Newcastle University i Storbritannien skapade spermierlika celler med stamceller som råmaterial. Under 2006 fick laget celler från ett musembryo. I det tidiga livet kan embryonala celler bli till många olika celltyper och fungera som “stammen” från var många former av celler avgrenar sig.

Laget behandlade de embryonala cellerna med en kemikalie som fick dem att växa och dela sig i spermier-liknande celler. En del av dessa celler blev sedan spermierliknande, med huvud, svans och hälften av kromosomerna som var nödvändiga för livet, precis som vanlig sperma. De var till och med kapabla att befrukta mus ägg, som växte in i levande muspups.

Människor förbi embryonfasen har också stamceller i olika delar av kroppen. Benmärg är ett område där cellerna fortfarande har förmåga att växa till olika typer. Fler experiment vid Newcastle University visade att manlig benmärg kunde växa till celler som liknade sperma och som hade nödvändiga 23 kromosomer. Kvinnliga embryonala stamceller producerade också samma typ av celler, enligt forskargruppen.

Vetenskaplig åsikt, från och med 2011, är fortfarande uppdelad om huruvida dessa stamceller härrörande celler kan uppfylla spermiernas roll och på ett korrekt sätt gödsla ett ägg för att skapa ett barn. Förfarandet är fortfarande teoretiskt. Om kvinnlig sperma var effektiv vid gödsel av ägg, så skulle män inte längre vara nödvändiga för att skapa en bebis, och människor som lesbiska par skulle kunna kombinera sina egna, helt kvinnliga gener för att göra ett barn.