Vad är Chickweed?

Chickweed refererar faktiskt till dussintals olika arter av växter. Oftast när folk hänvisar till chickweed, hänvisar de till en art, Stellaria media. Denna art av chickweed, som är infödd till Europa, men växer också som en ogräs i hela USA, kallas också stjärnaräk, tunggräs, satinblomma och musöra. Det har använts i århundraden som ett växtbaserat medel för ett antal villkor.

Folkemedicin hävdar att chickweed är till hjälp som en expectorant, reducerar astmasymtom och “rengör blodet”. Ofta användes chickweed i aktuell form för att behandla utslag, eksem och insektsbett. Dessa senare användningsområden verkar vara till nytta. Chickweed tenderar att lugna utslag och irritation på grund av insektsbett. Dess användning i eksem är mindre bevisad. I de flesta fall finns det få rättsmedel, traditionella eller på annat sätt att behandla eksem.

Chickweed kan erhållas hos lokala hälsokost eller livsmedelsbutiker. Många herbalister säljer också det. Det kan tas oralt i en mängd olika preparat, såsom kapslar, te eller tinkturer. Den innehåller nitrater, som många anser vara ohälsosamma. Faktum är att de flesta herbalister rekommenderar att man inte sätter in någon typ av chickweedpreparat om man är gravid eller omvårdnad, eftersom detta kan potentiellt skada ett ofödat eller ammande barn.

Det finns lite vetenskapligt bevis för att verifiera att chickweed är fördelaktigt i oral form. Vidare finns det säkrare växtbaserade preparat, speciellt för användning som expectorants vid behov. Vissa människor kan dra nytta av chickweed applicerat på insektsbett, särskilt. Det kan bidra till att minska svullnad, men bör inte ersätta behandling om man är allergisk mot bitar av vissa insekter, som bin.

Omhändertagande bör användas vid applicering av kyckling på barnbett, speciellt om de sannolikt kommer att lägga biten området, som delar av händerna, i munnen. Chickweed i oral form rekommenderas inte för barn.

Vissa människor använder också unga chickweedblad i sallader. Återigen borde man vara oroad över nitrathalterna i bladen. Vissa människor kan uppleva nitratförgiftning. Vid förbrukning av kyckling, om man känner sig yr, svag eller om man svimnar eller har huvudvärk, ska man omedelbart se en läkare.