Vad är röd ginseng te?

Rött ginsengte är en växtbaserad dryck bryggd från ginsengrot. Det är vanligtvis förpackat i enskilda tepåsar, men det är också tillgängligt som omedelbar te. Rött ginseng te verkar som stimulant och antas ha terapeutiska egenskaper.

Liksom andra typer av te bryggs det vanligtvis med varmt vatten, även om det också kan användas för att göra iste. Rött ginsengte kan serveras vanligt, eller det kan sötas med honung eller socker och blandas med mjölk eller citronsaft. Jämfört med andra tetyper är rött ginsengte relativt dyrt.

I sin naturliga form är ginsengroten brunfärgad och formad som en mänsklig figur med bilagor som liknar armar och ben. Röd ginseng är framställd av rötter som har mogit till 6 år gammal. Produktionsprocessen för röd ginsengte kräver ånguppvärmning av ginsengrot till 212 grader Fahrenheit (100 grader Celsius), vilket gör att roten blir rödbrun. Denna process antas öka potensen och bevara de aktiva ingredienserna i ginseng. Roten torkas sedan och pulveriseras för att göra te.

Känd också som Ginnsuu, ginseng rot är infödd till svalare klimat i östra Asien, särskilt Korea, Kina och Sibirien. Ginseng växer också i Nordamerika, där den odlas i kanadensiska provinserna Ontario och British Columbia, liksom i delstaten Wisconsin i USA. Kommersiellt odlad Panax ginseng är den vanligaste asiatiska arten för produktion av rött ginsengte, även om amerikanskt rött ginsengte är tillgängligt. De mest konsumerade röda ginseng-teen kommer från Korea.

De primära aktiva ingredienserna i ginseng kallas ginsenosider. Ginseng studerades omfattande för dess effekter på cancer och immunbrist. Det har också testats som antiinflammatorisk och som behandling för manlig erektil dysfunktion. Ginseng visar också löfte som ett antiretroviralt medel för behandling av humant immunbristvirus (HIV) och förvärvat immunbristssyndrom (AIDS).

Rött ginsengte är ett kraftfullt örtbrygga som bör användas med försiktighet, eftersom det kan ha både fördelaktiga effekter och signifikanta biverkningar. För terapeutiska ändamål i kinesisk medicin tros rött ginseng te öka sexuell styrkan, förbättra cirkulationen och återställa vital energi efter en sjukdom. Biverkningarna av rött ginsengte kan innefatta högt blodtryck, lågt blodsocker och magsår. Eftersom det är en stimulant, kan det också orsaka ångest och sömnlöshet.