Vad är Pyruvat?

Pyruvat är ett derivat av pyruvatsyra och spelar en roll i glykolys eller sockermetabolism. Medan människokroppen syntetiserar denna förening naturligt från glukos, förekommer det också naturligt i rött vin, mörk öl, röda äpplen och andra livsmedel. Pyruvat finns också som kosttillskott. Det är känt för att minska kolesterol, förbättra uthållighet och prestanda under aerob träning och för att främja viktminskning. Faktum är att det är välkänt för kroppsbyggare, idrottare och andra involverade idrottsnäringsindustrin.

Den energiproducerande nyttan av detta näringsämne sker genom en mekanism som kallas Krebs-cykeln. För det första omvandlas det till acetylko-enzym A, en händelse som utlöser en rad biokemiska reaktioner som börjar med oxidation av glukoskomponenter i koldioxid under cellulär andning och resulterar i produktion av adenosintrifosfat (ATP) som används för att bränna celler. Denna process är också känd som citronsyracykeln eller tricarboxylsyracykeln.

Även om processen med vilken pyruvat ökar energin i kroppen verkar tydligt, vetenskapligt bevis för att stödja påståenden om att tillskott med detta näringsämne förstärker atletisk uthållighet och prestanda är ofullständig och i vissa fall motsägelsefull. Flera tidiga försök med idrottare visade att uthållighet och prestanda förbättrades, särskilt när detta näringsämne kombinerades med kreatin. En studie från 2005 som omfattade 23 tidigare utbildade kvinnor som introducerades i ett övervakat träningsprogram visade dock att tillskott i form av kalciumpyruvat inte hade någon inverkan på prestanda eller kroppssammansättning under träning.

Tidiga studier som genomfördes vid University of Pittsburgh Medical Center i slutet av 1990-talet föreslår att denna förening kan vara till hjälp för att främja och bibehålla viktminskning. Till exempel visade en studie att pyruvattillskott hämmade återvinningen av vikt och kroppsfett hos överviktiga kvinnor som återinfördes till en kaloridiett efter att de tidigare hade genomgått ett viktminskningsprogram. Dessutom tillät tillägget viktminskning utan att offra proteinreserver och muskelmassa. Det bör dock noteras att det tillägg som användes i denna studie var en kombination av pyruvat och dihydroxiaceton (DHA).

Det är tydligt att mer forskning behövs för att underbygga några av hälsopåståenden om detta näringsämne. Av de studier som hittills har utförts framgår det också att bättre resultat ses när denna förening tas med antingen DHA eller kreatin. Dessutom har en standardiserad dos ännu inte fastställts. Det är emellertid känt att överdrivna doser kan ge gastrointestinal irritation.