Vad är Palmitinsyra?

Palmitinsyra är en typ av mättad fettsyra som finns i både djur och växter. Som föreslagits av dess namn finns den i stora mängder både i palmolja och palmkärnolja. Detta ämne finns också i smör, ost och mjölk.

Kallas även cetylsyra och hexadekansyra, palmitinsyra som en vit och kristalliknande substans som inte kan lösas i vatten. Denna fettsyra smälter vid 145,5 ° F (63,1 ° C). Det är den första fettsyran som produceras under lipogenesprocessen. Under detta omvandlas glukos till fettsyror, som sedan reagerar med glycerol för att producera triacylglyceroler.

Ordet “palmitic” är franskt ursprung, härledd från ordet palmitique som hänvisar till palmens pith. Pith finns i alla kärlväxter, och ligger i antingen centrum av stammen eller roten. Den består av en samling svampiga celler.

Fransk kemist Edmond Frémy upptäckte palmitinsyra 1840 i förtvålad palmolja. Hans arbete med syran var främst inom området för stearinljus. Frémy är mest känd inom kemiområdet för att skapa Frémys salt, vilket är ett starkt oxidationsmedel som han upptäckte 1845.

Under andra världskriget användes denna syra för att producera napalm, som är en kombination av aluminiumnaphthenat och aluminiumpalmitat. Napalm användes som ett förtjockningsmedel och tillsattes till bensin och andra brandfarliga vätskor. Detta gjorde det möjligt för dem att brinna under en längre tid.

Palmitinsyraintag har kritiserats av Världshälsoorganisationen (WHO) som potentiellt orsakar en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom. Detta skissades i en teknisk rapport från WHO om diet och kronisk sjukdomsförebyggande. Dessa resultat är dock kontroversiella, eftersom andra studier inte har visat samma resultat.

Det finns andra hälsoproblem med användningen av palmitinsyra också. Flera studier har dokumenterat högre insulinresistensnivåer hos råttor som ges dieter rik på palmitinsyra. Kritikerna av dessa fynd argumenterar för att detta helt enkelt är en del av en utvecklad process som försöker balansera blodsockernivån.

En annan användning för palmitinsyra är som en form av behandling för schizofreni. Marknadsförs under namnet INVEGA Sustenna® är paliperidonpalmitat ett antipsykotisk läkemedel. Det injiceras direkt i patienternas muskler och fungerar genom att använda palmitat som bärare för läkemedlet. På grund av palmitats oljiga natur tar läkemedlet lång tid att sprida in i systemet, förlänger dess effekter.