Vad är involverat i utvecklingen av immunsystemet?

Immunsystemet har till uppgift att skydda kroppen från alla främmande antigener. Utveckling av immunsystemet sker i etapper. Det börjar under tillväxt i moderns livmoder och fortsätter till döden. Tre typer av immunsvar utvecklas: naturlig immunitet vid fosterutveckling, adaptivt immunsvar efter födseln från exponering mot antigener och passivt immunsvar från andra källor.

Innan människor är födda måste många delar av kroppen utvecklas för att överleva utanför livmodern. De vaskulära, respiratoriska och matsmältningssystemen utvecklas för att förbereda barn för livet i världen. Utveckling av immunsystemet startar under tillväxten av ett ofödat barn. Fostret utsätts för antikroppar från moderen, och immunsystemet utvecklar ett motstånd före födseln. Detta klassificeras som naturlig immunitet som skyddar spädbarn från sjukdom och sjukdom eftersom deras känsliga immunsystem utvecklas i utveckling utanför livmodern.

Adaptivt immunsvar inträffar efter födseln. Utveckling av immunsystemet för denna typ av respons sker genom exponering för antigener. Ett adaptivt immunsvar utvecklas över tiden. Kroppen blir immun mot specifika antigener efter exponering. Vaccinationer är ett sätt att skapa immunitet.

I motsats till en naturlig immunitet som förekommer från födseln förekommer passivt immunsvar från andra källor, såsom att passera antikroppar från moder till barn i bröstmjölk. Det finns vissa fall när inokulationer används. En ympning involverar artificiellt inducerande antikroppsproduktion. Detta utlöser ett immunsvar mot ett specifikt antigen mycket tidigare än om immunsystemet fick reagera på egen hand.

Även om immunsystemets utveckling fortlöpande uppträder under hela människornas livstid, finns det några fall som leder till en störning av immunförsvarets utveckling. Sådana fall innefattar genetiska immunförsvar, autoimmuna störningar och förvärvade immunförsvar.

Genetiska immunförsvar är vanligtvis före eller omedelbart efter födseln. Också kallad primära immunbrist sjukdomar är dessa immunförsvar uppenbara om upprepade fall av samma sjukdom uppträder. Sjukdomarna är ofta vanliga, såsom öroninfektioner och kan behandlas när de identifieras snabbt.

Autoimmuna störningar är en annan komplikation för utvecklingen av immunsystemet. En autoimmun sjukdom orsakar att kroppen tänker sin egen vävnad är främmande antigener. Reumatisk feber och artrit är vanliga former av dessa störningar.

Förvärvade immunförsvar är inte ärftliga men kan överföras från moder till barn under födseln eller genom bröstmjölk. Dessa störningar, såsom humant immunbristvirus, orsakar en försening i den totala utvecklingen av barn. Utvecklingen av immunsystemet stoppas och kroppen har inte förmåga att försvara sig mot sjukdomar utan hjälp av mediciner.