Vad är Fennelte?

Fänkålte är en drink som bereds genom att koka eller blötlägga frön från fänkålväxten, ett ständigt ört inhemskt till Medelhavsområdet. Växten har använts av människor i tusentals år och finns nu växande vild i många regioner i världen. Användningen av växten är i allmänhet en krydda för matlagning eller som kosttillskott med medicinska fördelar. Den härdande egenskapen hos fänkålte har gjort det till en populär alternativ behandling för en mängd olika medicinska tillstånd, inklusive andningsstörningar, störningar i magen och matsmältningsbesvär.

En vanlig användning av fänkålte är att reglera och förbättra gastrointestinal funktion. Naturlig olja i växten kan hjälpa till att hämma muskelspasmer, särskilt i tarmkanalen. Det har visat sig vara mycket effektivt vid behandling av uppblåsthet och irritabel tarmsyndrom. Andra användningsområden inkluderar lättnad från upprörd mage, förstoppning och matsmältningsbesvär. Att vara relativt mild kan teet i allmänhet användas med spädbarn för att bidra till att minska flatulens och behandla kolik.

Fänkålte har också en lång historia för behandling av ögonmuskadier. I antika Rom trodde man att förbättra synen och tydliga grumliga ögon. Att dricka teet eller ta en tygduk och placera den över ögonen i flera minuter kan hjälpa till att lindra konjunktivit. Vissa djurstudier har visat potentialen för behandling av glaukom också.

Den stimulerande effekten av fänkålte på metabolismen presenterar en möjlig användning som ett viktminskningshjälpmedel. Teet kan öka metabolismen, vilket kan leda till ökad fettförbränning. Teet kan också fungera som aptitdämpande medel, som förstärker en persons beslutsamhet medan de är på en diet. En annan fördel med effekten på metabolismen verkar vara att spola ut toxiner från kroppen.

Fänkål te antas stimulera effekterna av östrogen, vilket ger en inverkan på flera villkor som är vanliga för kvinnor. Att minska effekterna av premenstruellt syndrom verkar vara en möjlig fördel. Det kan slappna av de släta musklerna i livmodern, lindra menstruationskramper och andra menopausala symptom. Det verkar också vara en positiv effekt på kvinnor med låg mjölkproduktion, och te kan också öka kvinnlig libido.

Fänkålte har också en mängd andra användningsområden. Vissa kulturer använder blandningen för att behandla smärta och feber. Herbalists använder det ofta som ett diuretikum, en behandling för högt blodtryck, eller för att minska inflammation från artrit. Vissa indikationer är att det även kan hjälpa till att minska återfall av cancer hos vissa patienter. Fennelte kan ha många fördelar, men det ska inte tas i stora mängder på grund av dess potential att störa nervsystemet.