Vad är ett prooxidant?

En prooxidant är en substans som utlöser oxidativ stress genom att öka fria radikaler, reaktiva molekyler som är kända för att skada celler. Oxidering sker när syremolekyler interagerar med andra ämnen. Molekyler bibehåller stabilitet när de har ett parat antal elektroner. När oxidationen äger rum, förloras en elektron, vilket gör molekylen instabil. Den oxidativa stress som orsakas av prooxidanter är förknippad med för tidig åldrande och sjukdomsutveckling.

Fria radikaler är en naturlig biprodukt av energiupptagning. När kroppen omvandlar syre till energi produceras reaktiva syrearter. Dessa molekyler är mycket reaktiva på grund av ett opparat antal elektroner. Reaktiviteten hos fria radikaler kan ge betydande skador på aminosyror, DNA och fettsyror. I vissa fall bidrar oxidation till att förstöra gifter och skydda kroppen, men överdriven oxidation orsakar stress.

Ett antal prooxiderande ämnen orsakar skador på bränsleproducentcellcentra som kallas mitokondrier. Dessa vitala celler är energikraftverk och producerar den energi som krävs för att fungera korrekt. Skador på mitokondrier leder till trötthet och oförmåga att producera tillräckligt med energi för vitala funktioner, och pågående oxidativ stress som skadar mitokondrier sätter scenen för degenerativa sjukdomar och ökad åldrande.

Pro-oxidanter skapar en ond cykel av instabilitet eftersom reaktiva syrearter försöker försöka para ihop. För att slutföra sina par stjäl fria radikaler elektroner från andra molekyler. När molekylen förlorar en elektron blir den instabil och upprepar cykeln genom att leta efter och avlägsna elektroner från en annan molekyl. Den kontinuerliga processen att avlägsna elektroner skapar en ökad nivå av cellulär instabilitet, och med tiden orsakar denna pågående process skada på genetiskt material och andra viktiga celler.

Antioxidanter är kemikalier som kan bringa stabilitet genom att neutralisera prooxiderande substanser genom att söka upp instabila molekyler och para ihop dem för att förhindra dem från att stjäla elektroner och skapa skador. När mängden antioxidant substanser är lika med eller överskrider mängden prooxidanter kan kroppen förhindra cellulär skada och bibehålla stabilitet. Om kemikalier som ökar oxidationen överstiger antioxidantnivån, kan kroppen inte hålla upp och oxidativa stressresultat.

Att äta en hälsosam kost hjälper till att upprätthålla balansen mellan antioxidanter och prooxiderande ämnen. Frukt och grönsaker är laddade med antioxidant substanser som hjälper till att skydda kroppen mot fri radikal skada. Grönt te innehåller en antioxidant som kallas epigallocatechin-3-gallat (EGCG), allmänt känd för att minska oxidativ stress och förhindra sjukdomsprogression. EGCG har också positiv prooxidantaktivitet genom att framkalla celldöd i tumörer vilket hjälper till att skydda mot cancer.