Vad är ett lipas?

För att smälta måste fetterna brytas ner så att de kan absorberas av tarmarna. Denna process utförs av en typ av vattenlösligt enzym som är känt som ett lipas. De flesta lipaser skapas av bukspottkörteln, även om de också produceras i andra delar av kroppen, inklusive mag-, lever- och spottkörtlar.

Ett lipas verkar för att bryta ner fetter, eller lipider, via hydrolos. Detta är en kemisk process där en molekyl bryts ner genom att lägga en vattenmolekyl till den. Leveren frisätter gallesalter, som fäster vid ytan av fettdroppar, vilket gör dem lättare för att lipasen bryts ner. Fetterna separeras sedan i två basiska komponenter, fettsyra och glycerol. Dessa molekyler kan sedan absorberas av tunntarmen.

Pankreatit, eller inflammation i bukspottkörteln, kan påverka produktionen av bukspottskörtel lipas och dess nivåer i kroppen. Det finns flera möjliga orsaker till pankreatit, inklusive överdriven konsumtion av alkohol, gallstenar eller infektion. Det kan leda till stora mängder enzymet i blodet. Om misstanke om pankreatit kan en läkare genomföra ett lipasprov, där ett blodprov tas och enzymnivåerna mäts för att bekräfta.

För få lipaser i kroppen kan orsaka flera problem. Eftersom enzymerna är ansvariga för att bryta ner fetter kan människor med brister ha höga nivåer av kolesterol och triglycerider i blodet och kan också ha problem med att gå ner i vikt. På sikt kan dessa problem leda till allvarligare problem, till exempel hjärtsjukdomar och diabetes. Lider kan också uppleva muskler och kolon spasmer. Några orsaker till lipasbrist är underproduktion av bukspottkörteln och vissa genetiska tillstånd.

Lipas tillskott är tillgängliga för personer med brister. Dessa tillskott kan tillverkas med hjälp av djur- eller växtenzymer och kommer i allmänhet i form av piller. Förutom att hjälpa människor med låga halter av enzymerna kan de också vara effektiva för att lindra gastrointestinala problem som gas, uppblåsthet och matsmältningsbesvär.

Personer med vissa sjukdomar kan inte kunna absorbera tillräckligt med näringsämnen från maten de äter, vilket ofta kan leda till brist på näringsämnen och viktminskning. Celiac sjukdom och Crohns sjukdom, som skadar tarmarna, kan ha denna inverkan. Patienter med cystisk fibros kan ha tjock slem som finns i tarmarna som blockerar enzymer och näringsämnen. För dessa typer av problem kan ett lipasstillägg vara till hjälp för att hjälpa till med upptag av näringsämnen.