Vad är ett hälsosamt dagligt fiberintag?

Många människor har inte hälsosamma fiberintag. Detta är oroväckande, eftersom tillräcklig fiber är nödvändig för optimal matsmältning och voiding. Det kan också bidra till att förhindra vissa sjukdomar. Ett hälsosamt dagligt fiberintag kan till och med hjälpa till att underlätta viktminskning, eftersom ätande fibrous mat gör att människor känner sig fulla längre, vilket kan göra dieters mindre benägna att snacka på kaloriföda.

Många människor är inte medvetna om hur mycket fiber de behöver dagligen, men experter rekommenderar normalt minst 20 till 30 gram fiber varje dag. Tyvärr uppskattar den amerikanska dietiska föreningen att många människor bara konsumerar ca 11 gram fiber dagligen. För att få ett adekvat, hälsosamt dagligt fiberintag borde en person äta gott om grovfoder, såsom frukt, grönsaker, nötter, baljväxter och fullkorn, dessa matar inte helt upp i kroppen. I stället lämnar en del av dem kroppen som avfall, och tar andra avfallsprodukter tillsammans för resan. De absorberar också vätskor på vägen genom kroppen, vilket hjälper till att göra avföring mjuk nog för att passera genom kroppen utan obehag.

De flesta känner till fiberns positiva effekt på tarmrörelserna, men vissa läkare tror också att det dagliga fiberintaget spelar en viktig roll för att förebygga sjukdomar och störningar som påverkar tarmarna, tjocktarmen och tarmarna. Åtminstone lämnar en brist på adekvat fiber avfall i kroppen mycket längre än det borde vara kvar där. Hälsoexperter har funnit att ett hälsosamt dagligt fiberintag också är viktigt för att sänka risken för hjärtsjukdomar i kombination med en låg fetthaltig kolesterol diet. Ett hälsosamt fiberintag kan också bidra till att sänka en persons risk att utveckla vissa typer av cancer. Detta är särskilt sant när högfibrer dieter kombineras med konsumtionen av fettsnål mat och gott om frukt och grönsaker.

För dem som vill öka sina intag av fiber och inse fördelarna med deras hälsa, finns det många sätt att få mer fiber. Till exempel kan en person börja med frukost genom att konsumera hela kornbröd och spannmål, särskilt de som innehåller nötter och frukter. Havregryn är ett populärt val bland dem som strävar efter mer intag, och bönor, även fiberrika, kan konsumeras hela dagen. På samma sätt lägger frukt, särskilt äpplen, en fiberstans och smakar bra, det är bäst att lämna huden på för maximal nytta. Potatis, fullkornspasta och linser är också bra val, och de är lätta att lägga till för lunch och middag.