Vad är en Tricep Bar?

En tricep bar är en metallstång som används främst för att träna triceps muskelgrupp i människokroppen. Stången är typiskt omkring 34 tum (ca 86 cm) lång och väger ungefär 23 pund (10,88 kg). Den är oval i form och innehåller två små parallella stänger inom ovalen, som används som handgrepp under tyngdlyftningar. Viktplattor är placerade på båda ändarna av stången och är ordentligt fastsatta med vikstångsklämmor.

Triceps är de stora musklerna som finns på baksidan av armen. De består av tre buntar muskler som är fästa vid armbågen. Det här är den stora muskelgruppen som ligger på baksidan av armen under deltoiderna. Tyngdlyftare förstärker tricepsna för att ge dem större styrka för att genomföra bänkpressövningar, samt att ge en bättre övergripande form i armen. Många kroppsbyggare använder sidostrippen vid tävlingen för att lyfta fram armarnas symmetriska balans.

Fördelen med att använda tricepfältet över den vanliga raka baren är minskningen av stress på armbågar, underarmar och handled. Denna spänningsreduktion åstadkommes genom att tillåta tyngdlyftaren förmågan att hålla stången från flera vinklar vilket möjliggör en obegränsad krökningsrörelse. Genom att minska stressen på yttre leder och muskler kan viktlifter begränsa onödiga skador som orsakas av stammar eller muskeldragningar.

En av de främsta tricep-barövningarna är tricep franska krullen. Denna övning uppnås genom att hålla stången över huvudet och sakta sänka stången bakom huvudet genom att böja underarmarna vid armbågen. Franska krullar är en kraftfull övning eftersom de ger full kapacitetsutveckling av alla tre huvudmusklerna i tricep. Det ger tyngdlyftaren isoleringsfördelarna med att använda fria vikter samtidigt som den ger fördelen av en sammansatt rörelse.

En annan övning som används med tricepstången är känd som skalskrossen. I denna övning ligger tyngdlyftaren platt på en bänk och lyfter baren över bröstkorgets framsida. Baren sänks sedan till framsidan av pannan, böjer armarna i armbågarna samtidigt som överarmarna hålls vertikala. Baren lyfts sedan från pannpositionen tillbaka till rak position över bröstet.