Vad är en Spermatozo?

En spermatozon är den manliga könscellen eller gameten som befrukar det kvinnliga ägget eller ägget i organismer som reproducerar sexuellt, inklusive alla djur och några växter. Till skillnad från de flesta celler som utgör multicellulära organismer består spermatozoa av ett huvud och minst ett flagellum eller svans som gör det möjligt för dem att röra sig självständigt. Huvudet innehåller mycket liten cytoplasma jämfört med andra celler och bär mycket tät packade kromosomer i kärnan. Liksom alla könsceller är spermceller haploida, innehållande endast hälften av antalet kromosomer som är typiska för arten.

I däggdjur börjar spermatogenes i de seminösa vesiklarna hos hanens testiklar. I närvaro av de höga koncentrationerna av testosteron, som börjar uppstå vid ungdomar, mognar primära spermatocyter och delar sig i sekundära spermatocyter. De resulterande cellerna delas upp i 2 omogna spermaceller som kallas spermatider, som vart och ett blir en mogen spermatozon.

Seminal vätska eller sperma ger den varma, fuktiga miljön som spermierna behöver för överlevnad och ett medium genom vilket de kan röra sig lätt. Det skyddar också cellerna och hjälper till att styra den hastighet som de rör sig på. Den energi som krävs för den piskiga eller flagellära rörelsen, med vilken svansen propellerar varje spermiecell genom sämskvätskan, tillhandahålls av små cellulära strukturer som kallas mitokondrier som omger den övre delen av svansen.

För att befruktning och reproduktion ska ske måste spermatozoa överföras från manen till honan genom vagina eller cloaca, där glykoproteiner på cellytan håller spermatozoa från att bli attackerade av kvinnans immunförsvar. Spermierna reser sig genom den kvinnliga reproduktiva sektionen, där en av dem tränger in i det yttre skyddande yttre lagret. Artspecifika receptorer på ytan av både äggstocken och spermatozoa säkerställer att spermier från en art i allmänhet kan befrukta bara ägg från samma art.

Inuti cellmembranet som omsluter huvudet och täcker mycket av området under, är ett inre lager som kallas akrosomen, vilket spelar en viktig roll vid befruktning. Penning av äggstocken inträffar när acrosomen hos den penetrerande spermatozoonen sträcker sig genom cellmembranet, reagerar med och försvagar det yttre skiktet i äggstocken. När denna akrosomala reaktion fortskrider, säkrar spermatosons huvud med äggets cellmembran och släpper ut innehållet i ägget. Kärnorna i spermierna och äggfästet, vilket resulterar i en zygot från vilken en ny organism av samma art utvecklas.