Vad är en Planche?

En planche är en typ av gymnastikflyttning där kroppen hålls parallellt med och ovanför marken, med benen hållna ihop och sträckt rakt tillbaka, som om en obruten rak linje löper från huvudet till tårna, med endast armarna för Stöd. Det kräver en hel del styrka och utmärkt balans. Detta drag och variationer av det används ofta i gymnastikutbildning och tävlingar. Den används också av kvalificerade breakdansare.

I gymnastik är en planche det sista steget i en progression av manövrar, med rörelserna blir allt svårare. Gymnaster börjar träna med en position som kallas froskstativ. I en grodstand håller idrottaren sin kropp från marken med endast armarna för stöd. Kroppen ligger i ett tuckat läge med armarna böjda i armbågarna och knäna vilar på armarna för stöd och balans.

Nästa ställning är en avancerad groda ställning, som är identisk med groda stället men med armarna helt utsträckta. Efter mastering av den avancerade grodestativet, kan en idrottsman fortsätt till tuckplanet. Det här stället skiljer sig från grodans ställning genom att knäna sätts ihop i armarna. Gymnast måste fortfarande hålla sin kropp i den här stopppositionen, tillbaka parallellt med marken, med endast sina armar för stöd.

Spegelplanch är den sista positionen som leder till slutformen. För att utföra detta drag måste idrottaren hålla kroppen parallell över golvet, med endast armarna för stöd. Benen hålls raka men i stor utsträckning. Denna manövrering kan också utföras i en sittande position, som kallas en sittande sträckplanch. I detta läge kan armarna placeras inuti eller utanför benen.

När en idrottsman har mästat på planen, är han eller hon redo för slutformen, som även kallas den rakbenade planeten. Många variationer av denna ställning är möjliga genom att ändra händerna, armens vinkel eller armarna under kroppen. En mycket svår övning, planche push-up utförs från denna position. Det är identiskt med en normal push up, men benen och fötterna lyftas med kroppen med varje repetition.

I ackrediterade gymnastik tävlingar, är endast två variationer av planche erkända för scoring ändamål: the straddle planche och straight-legged planche. Andra former och variationer används endast som mellanliggande rörelser. Breakdansare använder ofta planche och dess variationer som en del av deras dansrutiner, inklusive mycket svåra spinnande manövrar och en planche som utförs med kroppen vilande på endast en arm.