Vad är en benadduktion?

Benadduktion är åtgärden vid höftledet som får benen att rita ihop eller ett enda ben för att dra in lateralt från ett sidoliftat läge. Dess motsatta rörelse är bortförande, där benen är utspridda eller ett enda ben lyfts sidled i höftledet. Båda rörelserna utförs i ett sido-till-sid-rörelseplan som kallas frontplanet. Exempel på kroppsrörelser som införlivar adduktion inkluderar jumping jacks, skridskoåkning, och den sida-shuffling rörelse som krävs av sport som tennis och basket. Benadduktion görs av flera muskler som passerar höftleden, särskilt av adduktorgruppen som finns längs innerlåret: adductor magnus, longus och brevis, pectineus och gracilis.

En åtgärd som är möjlig vid axeln, handleden och flera av handskarmen samt höftledet, adduktion kan utföras av tre fogtyper. Condyloida leder sålunda i handleden har ellipsformiga eller ovalformade ben som kan kurva om varandra för att producera en sida-till-sida lutningsrörelse. Sadelförband på samma sätt i tummen ger samma rörelser, bara de artikulerande benen, som liknar två sadlar placerade vinkelrätt mot varandra med sina konkava ytor vända inåt, kurvan om varandra. Höftfogen, som producerar benadduktion, är en boll-och-uttag, en gemensam typ som kan rymma ett stort rörelse, eftersom huvudet på ett ben snurrar och lutar fritt inuti uttaget i ett annat ben.

Trots att det saknas rörlighet i höftledet är rörelsen för benadduktion begränsad. Där rörelsen avslutas är den begränsad av ett ben som möter den andra vid kroppens mittlinje och där den börjar är den begränsad av flexibiliteten hos de inre lårmusklerna. Detta beror på att adduktion följer abduktion, en rörelse som tillåts av adductor-musklerna när de sträcker sig för att de motstående abduktormusklerna kan lyfta benet i sidled. Sedan, för att adduktera benet eller dra det tillbaka mot kroppens mittlinje måste adduktormusklerna sammandragas eller förkortas.

Fem muskler i den inre låret är ansvariga för benadduktion. Adductor magnus, adductor longus och adductor brevis är de främsta flyttarna, dessa stöds av pectineus och gracilis. Alla fem härrör från det nedre bäckenet till insidan av höftledet, och de sträcker sig snett i en fläktform för att fästa längs medial eller inre yta på lårbensbenet i låret. Något som pectineus och adductor brevis är korta och smala och sätter sig nära toppen av den inre låret, medan adduktormagnus fäster längs benets hela längd och slutar precis ovanför knäet.