Vad är cerebrospinal vätskecirkulation?

Cerebrospinalvätskans (CSF) cirkulation beskriver flödet av den klara luktfria fluiden från hjärnan och in i ryggraden. CSF är gjord i choroid plexus av hjärnans laterala ventriklar, som består av kapillärer med endotelceller som har små öppningar i dem. Cerebrospinal vätskecirkulation börjar med pulseringen av choroid plexus. Tiny cilia ligger på ependymala celler som också producerar små mängder CSF hjälper till att driva vätskan vidare. Det kommer så småningom att cirkulera genom de subaraknoida utrymmenna i hjärnan och ryggmärgen och sedan absorberas i blodomloppet.

CSF-cirkulation sker i ett bestämt mönster. Efter att cerebrospinalvätskan har producerats flyter den genom interventrikulära foramens tills den når den tredje ventrikeln i hjärnan. Det rör sig sedan genom den cerebrala akvedukten och in i den fjärde ventrikeln, där den flyter till de subaraknoida utrymmena i hjärnan och ryggmärgen. CSF flyttar också in i lymfkärl nära hjärnan och ryggraden.

Den korrekta mängden cirkulerande cerebrospinalvätska hjälper till att skydda ryggmärgen och hjärnan mot skada. CSF ger ett skyddande skikt som kan absorbera chocken från ett plötsligt slag mot huvudet eller baksidan. För mycket CSF kan sätta påtryck på de intrakraniella blodkärlen och störa flödet av nytt blod till hjärnan. Låga mängder cirkulerande cerebrospinalvätska tar bort skyddsdämpningen runt hjärnan och ryggmärgen och kan leda till hjärnskador och blödningar om dessa områden skadas.

Normal cerebrospinal vätskecirkulation kan också avbrytas av olika medicinska tillstånd. Hydrocephalus, som är ackumulering av vätska i hjärnan, sätter tryck på den känsliga hjärnvävnaden. Hjärnan hos de flesta människor med hydrocephalus är vanligtvis mycket mindre än normalt, vilket hindrar cirkulationen av cerebrospinalvätskan i hjärnan.

Ett annat tillstånd som orsakar störning av den normala cirkulationen av CSF kallas pseudotumor cerebri. Symtomen på denna sjukdom liknar den hos en hjärntumör och inkluderar huvudvärk, illamående och intermittenta ljud som huvudklagomål. Också kallad godartad intrakranial hypertoni leder den otillräckliga absorptionen av CSF till en uppbyggnad av tryck i skallen. Det kan orsaka synförändringar och eventuell permanent synförlust på grund av trycket på optisk nerv från CSF.

Behandling av pseudotumor cerebri kan kräva kirurgisk placering av en shunt för att lindra trycket från dålig cerebrospinalvätskecirkulation. Shunten placeras i nedre ryggraden och avtar i bukhålan. Överskott av cerebrospinalvätska absorberas i bukhålan, vilket återställer normal cerebrospinalvätskecirkulation.