Vad är Mudra Yoga?

Mudra yoga är en typ av yoga som vanligtvis utförs med händerna ensam. Händerna kan placeras i många gester, eller mudras, betraktas som heliga handpositioner i yogafilosofin. Utövare av mudra yoga tror generellt att dessa handpositioner kan utöva ett kraftfullt inflytande över kroppens energiska fält. Olika yoga mudrar antas ha olika effekter på sinnet och kroppen, och en specifik mudra kan utföras för att uppnå en specifik effekt. Det rekommenderas vanligtvis att en mudra praktiseras i 10 till 45 minuter varje dag för maximal nytta.

Ställningarna som praktiseras i mudra yoga kräver vanligen användandet av båda händerna. Många av dessa yogahandspositioner kräver att händerna knäpps ihop på något sätt, medan andra kräver att båda händerna placeras i samma position. Många utövare utför en chant eller mantra medan de sitter, står eller ligger med sina händer i den heliga mudrapositionen. Det är viktigt att händerna och fingren förblir lätta och bekväma så länge det valda läget hålls.

Det kan finnas dussintals eller hundratals olika yogahandspositioner, var och en med sitt eget specifika syfte. En populär mudra, den guyanmudra, kan vara bekant även för människor som inte övar yoga eller meditation. Denna mudra utförs typiskt genom att föra fingeren och tummen ihop för att bilda en ring, medan de andra tre fingrarna i handen förblir förlängda. Gesten utförs med båda händerna samtidigt. Det antas kunna lindra stress, depression och sömnlöshet samtidigt som man främjar fred och klarhet i sinnet.

Liknande mudra yogapositioner kan också utföras genom att man sätter ihop tummen med höjdpunkten på mitten, ringen och fingrarna. De andra fingrarna borde i allmänhet förbli utökade, men avslappnade. Dessa mudras sägs främja tålamod, intuition och effektiv kommunikation.

Några heliga yoga-gester kräver att de två händerna knäpps ihop på något sätt. Jupiter-mudraen kräver till exempel att de två händerna ska knäppas ihop, med tummen korsade på toppen och indexfingrarna förlängdes. Denna mudra antas öka luckan och hjälpa utövaren att övervinna personliga hinder.