Vad är Obturator Internus?

Obturator internus är en muskel som ligger inom humankroken. Djupt mot gluteus maximus ligger den bland höftens yttre rotatorer, muskler som kvadratus femoris och piriformis, på bakre eller bakre sidan av bäckenet. Även när det är involverat i lårets sido- eller yttre rotation, liksom i höftadduktion, är denna muskel inte en huvudmotor i höftledet. Med andra ord hjälper det större muskler i höft och lår att utföra båda dessa åtgärder.

Formad som ett smalt band, finner obturator internus sitt ursprung på pubis och ischiumben i bäckenet. Pubisen är den mer mediala av bäckens två nedre ben, som ligger närmare pubicområdet, medan ischium är den mer laterala av de två, som ligger närmare höftleden. Dessa två krökta ben möts i mitten för att bilda en slinga. Obturator internus härstammar från omkretsens omkrets. Specifikt härstammar den på obturatorforamens inre margar, vilket är namnet på hålets insida av slingan, liksom på obturatormembranet, en yta av fibrös vävnad som täcker de flesta foramen.

Härifrån korsar obturatorinterus bäckenet lateralt eller horisontellt bakom bäckenbenen. Tapering när den närmar sig höftledet sätter den in via flera tendonliknande sektioner på den mediala aspekten av den större trochanteren i femurbenet i låret. Den större trochanteren är en benig yta på baksidan av lårbenets hals. Obturator internus sätter bara in på trochanterna ovanför trochanteric fossa, ett litet hålrum där den och tre andra höftmuskler fäster. På vägen mot lårbenet passerar den genom de mindre sciaticforamen, en öppning bakom bäckenbenen som gränsas av sakrummet i ryggraden, ischiumbenet i bäckenet och de sacrotuberösa och sakrospinösa ligamenten som båda sträcker sig mellan sakrummet och ischiumet.

När man kontraherar kan obturator internus utföra två handlingar: lårbenets laterala rotation och bortförandet av höften när den böjes. Vid lateral eller extern rotation, sammandragning av obturator externus vänder den bakre ytan av femurmedialen, vilket leder till att höften öppnas och benet blir som en ballettdansare. Muskelverkan vid höftminskning är att dra benet, när höften är böjt, från kroppens framsida till sidan, som vid att gå ut ur en bil.