Vad är hjärnmat?

Hjärnmat avser olika livsmedel som bidrar till att öka produktionen eller bidra till hjärnans övergripande hälsa. Hjärnmat kan delas upp i fyra kategorier, vilka alla är viktiga för att upprätthålla en hälsosam hjärna. Hjärnmatskategorierna är fetter, proteiner, kolhydrater och antioxidanter.

Inte varje mat som passar i ovanstående lista anses optimal hjärnmat. I stället är specifika typer av ovanligt troligen fördelaktiga för hjärnan när de konsumeras. Fetter som bidrar till hjärnhälsan, till exempel, hänvisar vanligtvis till Omega-3 fettsyror.

Omega-3-fettsyror anses vara hjärnmat eftersom de utför två viktiga funktioner i hjärnan. De upprätthåller humörbalans och de hjälper till att behålla minnet. Dessa livsmedel inkluderar ägg, fisk, valnötter, pumpa frön och lin. Canolaolja och sojaolja är också bra val för livsmedel som innehåller Omega-3. Andra typer av fetter som vegetabiliska oljor tenderar att vara höga i Omega-6 fettsyror. Forskning tyder på att för mycket Omega-6 kan vara skadligt för hjärnans hälsa och kan orsaka depression.

Mat som härrör från protein påverkar hjärnans neurotransmittorer. Ägg och fisk är båda utmärkt proteinkällor eftersom de båda innehåller omega-3. Ett annat bra val är varje produkt som tillverkas av mejeri. Bönor är också utmärkta och fungerar som både kolhydrater och protein.

Kolhydrater ger energi, och ett av de värsta valen för hjärnan är förevändande måltider. Att hoppa över en måltid kan faktiskt göra en mindre skarp mentalt, påverka koncentrationsförmågan och få en att känna sig trött fysiskt. Inte alla kolhydrater anses lika bra för hjärnan. Det bästa verkar vara stärkelseartade kolhydrater som potatis, vinterkvash, majs, betor och kokta morötter. Stärkelseskarmer tenderar att reglera kroppens glukosnivåer och ge energi utan sockerkrasch.

Antioxidant hjärnmat har visat sig hjälpa till att bibehålla minne och för att hålla människor smartare längre. Antioxidanter är också utmärkta för deras anti-aging och cancer fighting egenskaper. De flesta frukter och grönsaker innehåller vissa antioxidanter men vissa innehåller mer än andra. Leafy gröna grönsaker och bär är några av de bästa. De flesta experter rekommenderar att man äter en mängd olika grönsaker, under säsongen, för att dra största nytta av antioxidanter.

Att äta en kost rik på mat som är till nytta för hjärnan kan göra allt för olika och intressanta måltider. En sådan diet anses också av nutritionists att vara nära optimalt när det gäller att bibehålla sund vikt. Således är det bra för hjärnan också för resten av kroppen.