Vad är en viktminskningspatch?

Medicinska patchar, även kända som transdermala eller hudplåster, är ett attraktivt alternativ som ett medicineringssystem för dem som inte heller kan eller föredrar att inte ta tabletter eller få mediciner via injektion. Beroende på läkemedlet kan plåster minska biverkningar, eftersom läkemedel absorberas direkt i blodomloppet via huden istället för att behöva passera genom mage och lever att metaboliseras som de skulle med ett piller. Även den långsammare absorptionen med kontrollerad frisättning av huden lindrar den vätska som vissa injicerade läkemedel kan ha när de kommer in i systemet på en gång, vilket ger en mildare, till synes mindre invasiv inställning till läkemedelsleverans. Ett sådant medicineringssystem som nu erbjuds är en viktminskningslåda.

Utformad som en behandling för män och kvinnor som är överviktiga, hävdar tillverkare att en viktminskningslåda kan försämra aptiten, höja metabolismen, öka energi och främja viktminskning. Ingredienser varierar beroende på tillverkare, men vanligt förekommande i en viktminskningspatch är: fucus vesiculosus, 5 HTP, guarana, zinkpyruvat, yerba mate, linfröolja, lecitin, L-karitin och zinkcitrat. Fucus vesiculosus, även kallad urinblåsa, är en tång som påstås stimulera sköldkörteln med jod. I sin tur sägs att den stimulerade sköldkörteln ökar ämnesomsättningen och därigenom främjar viktminskning. Denna blåstångswejd är “stjärnan” av de flesta viktminskningsfläckar, men många andra ingredienser kan också hittas.

En viktminskningsplax kan i allmänhet fästas vid huden på vilken slät kropp som helst. Oftast placeras de i områden som kan täckas med kläder och inte riskerar att komma i kontakt med någonting som skulle skapa friktion och lossna viktminskningslåten. Övre rygg och höfter är vanliga ställen för applicering. Hud ska vara ren och torr, saknar lotioner eller oljor. Eftersom den ständiga kontakten med huden kan leda till rodnad och irritation rekommenderas det också att fläckar placeras på en annan plats varje gång de appliceras. Plåster kan förbli på plats för var som helst från en till flera dagar, beroende på ingredienserna och tillverkaren.

Rapporterade biverkningar av viktminskningslåten inkluderar huvudvärk, yrsel och illamående. Som med någon viktminskning, varierar ingredienserna, och det är bäst att konsultera en läkare eller farmaceut för att säkerställa att ingredienserna i en viss plåstret inte kontraindiceras vid användning tillsammans med andra läkemedel, tillstånd eller sjukdomar.