Vad är en Synchondrosis?

En synchondros är en ledd som är förbunden med brosk. Sådana leder är styva och mycket starka och de finns i flera delar av kroppen. Många förekommer endast i barndomen, försvinner när människor mognar i vuxenlivet. Sådana leder ger begränsad flexibilitet där det behövs, utan rörelseområdet som finns i andra typer av leder. Detta gör en synchondros mer stabil och stödjande.

Ett känt exempel på en synchondros är den sternokostala leden där revbenen möter bröstbenet. Ribburen är utformad för att skydda de känsliga organen inuti bröstet samtidigt som det finns utrymme för expansion. Synchondrosen möjliggör att ribbburet absorberar och distribuerar energi från slag, samtidigt som bröstet öppnas när människor tar andetag. Den styva naturen hos denna gemensamma förklarar varför människor ibland utvecklar frakturer från hjärt-lungupplösning, särskilt om de är äldre vuxna, eftersom leden inte alltid är tillräckligt flexibla för att klara det upprepade trycket av kraftiga bröstkompressioner.

Andra exempel kan hittas på platser på de långa benen, kända som epifysala tillväxtplattor. Tillväxtplattorna tillåter ben att växa när människor blir äldre, medan de fortfarande ger stöd till kroppen. Med tiden synkar hyalinbrosk i dessa synchondroses och blir till ben. Tillväxtplattor kan ge information om hur gammal någon är, beroende på graden av benning. Dessa leder hårdnar helt i benet när folk når sina 20-tal.

Skallen har också ett antal synchondroses. När människor är födda består skallen av en serie plattor som är kopplade till brosk. Detta gör att kraniet får lite utrymme att växa, så att barn inte behöver födas med fullstora huvuden för att skydda hjärnan. När människor växer upp, sörjer sömmarna mellan skallen plattorna gradvis och släpper ut sig. Prover av skalle från människor i olika åldrar kan ses på display i vissa museer, vilket illustrerar hur de starka linjerna som finns på yngre skalle gradvis blekna med åldern.

Personer med bindväv kan ibland utveckla problem vid synchondros. Detta kan vara ett resultat av överproduktion av brosk eller för stor nedbrytning av brosk. Eftersom dessa leder ofta är platser med snabb tillväxt i barndomen och ungdomar kan de också bli cancerösa. Cancers som utvecklas i benet kan leda till benproblem och svaghet och kan identifieras med medicinsk bildbehandling som kommer att avslöja tillväxt i eller på benet. Behandlingsalternativ är tillgängliga för att hantera överväxt av brosk och andra problem som kan utvecklas med benen.