Vad är en Kock-påse?

Kockpåsen är en form av kontinent ileostomi, en internpåse som samlar avfall i stället för tjocktarmen och tjocktarmen. Denna procedur ger kontinens genom att låta patienten tömma Kock-påsen genom ett hål i buken vid vilken som helst lämplig tidpunkt. Efter avlägsnande av tjocktarmen och tjocktarmen skapas påsen från ett ändtsegment i tunntarmen. Några ursprungliga designfel har korrigerats för att nu göra denna procedur till ett bra kontinent ileostomi alternativ. Förfarandet utvecklades av Dr. Nils Kock för att ersätta ileostomier med yttre påsar, vilket kan hämma det normala vardagslivet.

När tjocktarmen och tjocktarmen har skadats och måste avlägsnas, kan en Kock-påse tillverkas för att samla avfallsmaterialet på plats. En tjocktarmslängd viks och sutureras för att skapa påsen. En öppning i bukväggen, kallad stomi och typiskt belägen strax ovanför skönhetsområdet, ansluts sedan till påsen inuti. Påsen dräneras genom att sätta in ett rör i stoma och släppa avfallet i toaletten. Tömning av påsen görs ungefär tre till fem gånger om dagen när som helst som är lämpligt för patienten.

Sedan sin första användning 1969 har Kock-påsen utvecklats för att ta itu med några av problemen i samband med de tidigaste förfarandena. Först var vissa patienter inkontinenta och läckte avfall genom stomin. För att rätta till detta skapades en speciell nippelventil som förhindrade både spontant utflöde av avfall och flödet av vatten i påsen medan du badar eller badar. Ett annat problem som orsakade inkontinens glidde på ventilen och fixerades genom vikning av ventilen med tarmens längd, ett förfarande som kallas Barnett-modifieringen. När tarmarna fylls med avfall, stramar den på ventilen för att hålla den på plats.

Kontinentalyostomier, såsom Kock-påsen, har många fördelar. Patienten är inte förknippad med en extern insamlingspåse som måste föras in under kläder och tömmas och bytas ut regelbundet. Istället flödar utloppet till Kock-påsen med huden och kan täckas och döljas med en hudfärgad lapp. Kockpåsen leker nästan aldrig och kan tömmas med bara ett litet rör i toaletten. Med denna påse har patienten frihet att träna, resa och jobba precis som de gjorde före operationen.