Vad är cytoplasmisk färgning?

Cytoplasmisk färgning uppträder när vätskan som finns i en cell är missfärgad. Detta sker av två orsaker: antingen för att cellen har blivit brist på något sätt eller för att den har blivit färgad för vetenskaplig analys. Virus som cytomegalovirus och cancer, såsom hepatocellulärt karcinom, kan orsaka granulerad färgning av cytoplasman. Forskare fläckar cytoplasmer för att skapa en färgkontrast när man studerar specifika delar av en cell.

Cytoplasman är en viskös vätska innehållen i ett cells membran. Det är en egenskap hos både prokaryota och eukaryota celler. Cytoplasman i en prokaryot cell innehåller allt cellens genetiska material, proteiner och andra material. I en eukaryot cell utförs många av cellens funktioner inom självständiga organeller. Nästan 70 procent av en eukaryot cells cytoplasma består av cytosol, den faktiska vätskan, som för det mesta innehåller vatten, salt och lösliga molekyler som proteiner, lipider och kolhydrater.

Cytomegalovirus (CMV) är en typ av herpesvirus som kan infektera människor såväl som andra organismer och är ett exempel på ett tillstånd som kan orsaka cytoplasmisk färgning. Den humana varianten, HCMV, orsakar endast massiva skador på patienter med undertryckta immunsystem, såsom de med humant immunbristvirus (HIV). Cytoplasmisk färgning sker i ett minuttal av celler som påverkas av CMV. Studier har visat att cytoplasmisk färgning av celler infekterade av CMV är slumpmässig och inte diagnostisk.

Vetenskaplig cytoplasmisk färgning sker när en klassspecifik färg läggs till cytoplasman. I stället för att färga hela cytoplasman eller cytosolen, riktar färgämnet specifika delar av det, såsom organeller, proteiner eller deoxiribonukleinsyra (DNA). Färgen appliceras antingen när cellen lever (in vivo) eller när cellen är död (in vitro). Proverna, efter färgning, studeras med hjälp av mikroskop.

Färgprocessen varierar beroende på vad som riktas och varför. Forskningslaboratorier tenderar att ha protokoll på plats för färgning av varje typ av cell. Till exempel kräver forskning i färgning av celler under hepatocellulärt karcinom immunokemisk färgning som sin föredragna metod för cytoplasmatisk färgning för att studera kroppens respons på karcinom. Denna process innefattar deparaffinisering, tvätt av väteperoxid och uppvärmning av provet i en antigenhämtningslösning.

Hepatocellulärt karcinom är en relativt vanlig form av malign cancer hos människor. Det är en cancer som huvudsakligen påverkar levern och det finns ungefär 16 000 nya fall av cancer varje år i USA. En färgämne eller tillverkare, kallad Thyroid Transcription Factor-1 (TTF), har utvecklats av forskare för att särskilja primära cancerceller från de farligare metastasala cancercellerna.