Vad är cyanidin?

Cyanidin är en naturlig organisk förening som ansvarar för pigmenteringen i många sorter av röda bär och är också en potent antioxidant. En medlem av anthocyanidinklassen av växtpigment, cyanidin har blivit belagd för sina helande egenskaper hos människor. Förutom dess antioxidantegenskaper har den också använts som en antiinflammatorisk och som behandling för diabetes, hjärt-kärlsjukdom och vissa former av cancer. Cyanidin är naturligt förekommande i många frukter och bär, det finns också i form av kosttillskott.

Detta vattenlösliga växtpigment har en standard biologisk struktur för en fytokemisk – en naturligt förekommande kemisk förening som finns i växter. Den exakta nyansen av färgcyanidin kommer att producera i växter – röda, rödblå eller röda apelsiner – är helt beroende av hur mycket pH som finns i lösningen. Skinnet av en röd frukt innehåller de högsta koncentrerade nivåerna av cyanidin. Det finns i en mängd frukt och grönsaker, inklusive druvor, körsbär, björnbär, blåbär, tranbär, hallon, äpplen, plommon, rödkål och röda lökar.

Som en antioxidant anses cyanidin vara exceptionellt kraftfull när den tas som kosttillskott. Det är mer potent än vitaminerna C och E och kan stoppa skadliga effekter av fria radikaler. Det skyddar också celler från oxidativ skada. Studier har även föreslagit att cyanidin kan gå ett steg längre: det kan också vara ett effektivt anti-toxiskt medel och bekämpa skadliga mykotoxiner i kroppen.

Djurforskning har visat att cyanidin i körsbär kan lindra de smärtsamma symptomen på artrit. Det verkar för att sänka serumnivåerna och därigenom saktar eller stoppar kroppens inflammatoriska respons. Forskare har funnit att cyanidin lindrad gemensam inflammation hos råttor, vilket har satt scenen för vidare forskning i att utnyttja cyanidin som en antiinflammatorisk.

Både diabetes och fetma har också visat sig förbättras genom närvaron av cyanidin. Föreningen kan sänka glukosnivåerna i blodet och underlätta effektivare absorption av insulin. Dessa förmågor gagnar inte bara diabetiker, de kan hjälpa alla att sänka sitt blodsocker, bättre utnyttja kroppens naturliga insulintillförsel och därmed bättre hantera viktnivåer.

Eftersom cyanidin har visat sig kraftigt minska oxidativ skada på celler har forskning föreslagit att det också kan vara en viktig faktor i kampen mot hjärtsjukdomar och cancer. Genom att sakta ner utvecklingen av cancerceller och minska produktionen av cancerceller kan cyanidin vara en nyckelfaktor vid behandling av leukemi, lungcancer, koloncancer och andra former av sjukdomen. Som en hjärtinfarkt avskräcker cyanidin utvecklingen av reaktiva syrearter i cellerna, ett huvudförsvar vid behandling och förebyggande av hjärt-kärlsjukdom.