Vad är Andrographis Paniculata?

Andrographis paniculata är en av 2500 arter av växter som tillhör Acanthaceae-familjen, varav många är infödda till Indien och Sydasien. Medan denna växt är känd av olika vanliga namn, utmärker sig nominering av “Bitterkung” eftersom det är vittnesbörd om den högaktiga smaken att alla delar av växten överför. I södra Indien kallas örten efter Telugu-ordet för “mark”, medan malaysierna hängivna kallar det hempedu bumi, vilket betyder att “galna jorden”.

Det finns dock mer distinkt attribut på denna växt än den skarpa smaken. För en sak är det en av få arter av Andrografier som har medicinska egenskaper. För en annan representerar denna växt en rad terapeutiska tillämpningar som är mycket bredare än de flesta enskilda växtbaserade läkemedel. Faktum är att andrographis paniculata spelar en framträdande roll i flera traditionella läkningssystem, inklusive de i Indien, Thailand och Kina. Enbart provtagning av växtens farmakologiska egenskaper innefattar analgetiska, hjärtskyddande, expektorativa, antiinflammatoriska, hepatoprotektiva och immunmodulerande effekter.

Den primära aktiva beståndsdelen av andrografisk paniculata är andrografolid, som är ansvarig för sin bitter smak. Andra föreningar som har identifierats inkluderar didehydroandrografolid, andrografosterin och stigmasterol. Sammantaget kallas dessa kemikalier som diterpenlactoner, eller helt enkelt som andrografolider. I årtionden har forskare blivit fascinerad av hur dessa föreningar påverkar cellulära signaltransduktionsvägar, vilket kommunikationssystem som används av kroppen för att leverera kemiska meddelanden till receptorsajter för att utlösa en biologisk aktivitet, som att producera insulin. Vad de har funnit är att andrografolider motverkar försök gjorda av fria radikaler eller invaderande virus för att störa normala cellcykler, händelser som annars skulle leda till utveckling av cancer och andra sjukdomar.

I termer av att främja förbättrad immunfunktion, verkar andrografis paniculata utlösa både antigenspecifika och icke-specifika immunsvar mot främmande mikrober. Respektivt innebär detta att kroppen stimuleras att framställa motaktiva antikroppar, samt öka produktionen av makrofager för att rikta och förstöra attackerande mikrober. Det betyder också att denna växtbaserade läkemedlet kan vara effektivt mot en mängd olika infektionssjukdomar.

Ört uppvisar också cytotoxiska egenskaper, vilket innebär att det dödar cancerceller. Faktum är att studier har visat att växtextrakt effektivt hämmar proliferation av celler i mag-, hud- och bröstcancer. Det finns också tillräckliga bevis för att anta att andrographis paniculata kan ha framtida potential i kampen mot humant immunbristvirus (HIV) och förvärvat immunbristsyndrom (AIDS).

Biverkningar är sällsynta, även om vissa personer har rapporterat att de upplever yrsel och ökad hjärtfrekvens. Det har dock fastställts att långvarig användning av denna ört kan störa fertiliteten hos både män och kvinnor. Ört är också en känd abortfacient, vilket innebär att det kan utlösa missfall hos gravida kvinnor.