Vad är en Weight Training Belt?

Ett träningsband är ett stort tjockt band, vanligtvis av läder. Det ger stöd till nedre delen av ryggen under tung tyngdlyftning. De är vanliga bland tunga tyngdlyftare och kraftlyftare eftersom de ger stöd till nedre delen under hissar som lägger stor belastning i denna region. Förutom att de använder sig av tyngdlyftning, väljer många arbetare som gör mycket tunga lyft också att bära ett viktband för extra stöd. Dessa bälten är ofta smalare i framsidan och bredare i ryggen, så att de inte kommer att belägga någon som försöker utföra komplexa hissar, även om vissa har samma bredd hela vägen.

Det finns tre primära fördelar med att bära ett träningsband. Först ökar de trycket i bukregionen, och detta tryck ger stöd för den nedre delen av ryggraden. Som ett resultat behöver stabilisatormusklerna inte fungera så svårt att hålla ryggen rak. För att maximera denna fördel kommer vissa tyngdlyftare att bära ett tyngdlyftbälte bakåt, med den bredare sidan mot magen sätter bältet mer tryck på buken och ökar därigenom dess fördel för bäraren.

Den andra fördelen som ett träningsbälte ger är stöd för lifters sidor, vilket minskar möjligheten att vrida eller böja felaktigt under särskilt tunga hissar. Genom att hjälpa till att hålla ryggen rakare, minskar tyngdbältet möjligheten att hyper-sträcker ryggen. Denna fördel är störst i bälten som har samma bredd hela vägen.

Den tredje fördelen med ett träningsband är att det gör användaren mer medveten om underkanten under en hiss. På grund av känslan av ett tungt bälte i ländryggen tenderar lyftare att koncentrera sig mer på att bibehålla korrekt form under en hiss, speciellt att hålla ryggen i rätt inriktning. Detta minskar risken för skador, eftersom de flesta skador på viktlängden är resultatet av felaktig form.

Trots alla dessa fördelar finns det många hälsovårdspersonal som tror att användningen av ett träningsband kan vara skadligt för liften. De hävdar att genom att minska belastningen på stabiliseringsmusklerna i nedre delen, får dessa muskler inte lika mycket nytta av hissen som de annars skulle. Som ett resultat är stabiliseringsmusklerna inte alltid tillräckligt starka för att ge adekvat stöd när lyftaren inte använder bältet. Det är också oroande att om ett bälte är tätt, vilket det måste vara för att ge full fördel, kan det orsaka cirkulationsproblem och öka blodtrycket. Av denna anledning rekommenderas att lyftare bara bär bälten när de lyfter extremt stora mängder av vikt och endast vid övningar som sätter stor belastning på nedre delen av ryggen.