Vad är sackarin?

Som diabetiker rekommenderas att minska sina sockerintag, har de överklagat vetenskapen för hjälp med att hitta ett konstgjort sötningsmedel. Sackarin, en av de äldsta, har varit på hyllor i många år, sötande godis, kakor, läsk och andra livsmedel.

Saccharin upptäcktes av misstag 1879 av Ira Remsen och Constantin Fahlberg, forskare vid Johns Hopkins University. De experimenterade med toluen och upptäckte dess sötma medan de äter kort därefter – de hade inte tvättat allt av händerna.

Sackarin är 300 gånger sötare än socker, vilket innebär att endast lite behövs för sötning. Men som de flesta artificiella sötningsmedel har den en obehaglig, bitter eftersmak. Den är stabil när den upphettas, vilket betyder att det är bra att laga mat. Det passerar också genom kroppen utan att ha någon inverkan på blodsockernivån, vilket gör den idealisk för diabetiker. Det är en komplex blandning av ämnen som kalcium, natrium, väte och syre, allt som kombinerar för att göra ämnet.

I mitten av 1970-talet uppstod en stor kontrovers över sackarin: var det ett cancerframkallande ämne? En nu ökänd studie med råttor gjorde ett fall för sackarin som cancerframkallande. En debatt hade gått fram och tillbaka i flera år över sackarinens säkerhet, men denna studie fick amerikanska livsmedels- och drogadministrationen att lägga varningsetiketter på alla produkter som innehåller substansen.

Trots att dessa rädslor inte har bäras ut av ytterligare studier, ledde kontroversen det vetenskapliga samfundet att leta efter andra, säkrare former av konstgjorda sötningsmedel. En anmärkningsvärd framgång var aspartam, som har varit populär i ca 20 år. Det senaste artificiella sötningsmedlet som slår på marknaden har varit sucralos, som ofta bär Splendas varumärke. Dessa sötningsmedel har inte lika mycket eftersmak som sackarin och sukralos är också stabil vid upphettning.

Sackarin används fortfarande ofta, ofta med andra artificiella sötningsmedel, och de arbetar för att avbryta varandras svagheter. Eftersom studierna inte har bekräftat en cancerframkallande länk med sackarin har varningsetiketterna tagits bort. Sackarin är fortfarande värdefullt för att hjälpa diabetiker att äta en mer välsmakande diet utan att skada deras hälsa.