Vad är Orexin?

Orexin är ett hormon i hjärnan uppkallat efter sin roll i aptiten. Ordet härleddes från den grekiska termen för “aptit”. Det finns två typer av orexin som finns i hjärnan, känd som orexin-A och orexin-B, dessa föreningar kan också kallas hypokretiner. Forskare studerar dessa hormons roll i kroppen för att lära sig mer om dem och för att avgöra om de har potentiella kliniska och medicinska tillämpningar eller ej.

Forskare började först identifiera dessa hormoner på 1990-talet, och började hitta genen som är involverad i sin produktion i hjärnorna hos råttor. Med tiden kunde de själva hitta hormonet tillsammans med receptorer i hjärnan som är sensibiliserade för det. Detta lagde grunden för forskning som kan användas för att lära sig mer om hur det fungerar, hur kroppen reglerar produktionen av hormonet och vad som är inblandat i att metabolisera detta hormon för att rensa det från kroppen när det inte längre behövs.

En viktig roll för orexin i hjärnan innebär att man ska kontrollera aptiten. Detta hormon bestämmer också vakenivåerna. Studier med apor visade att djur som fick sova och utsattes för orexin kunde utföra så mycket som apor som hade varit välviljade, vilket möjliggjorde möjligheten att använda läkemedlet för att behandla sömnstörningar och som tillägg för personer som inte sover tillräckligt.

Andra studier med råttor har visat att de med mer orexinreceptorer i hjärnan tenderar att vara smalare. Detta tyder på att hormonet också spelar en roll inte bara för att reglera aptiten, utan också för att reglera vikt och övergripande metabolism. Det gör det i samband med andra hormoner som en del av ett komplext system som håller kroppen i funktion, så orexin ska inte ses som en potentiell snabb lösning för personer som försöker gå ner i vikt och hålla av det.

Liksom andra hormoner är orexin kemiskt komplex och eftersom det fungerar i samspel med andra hormoner kan det vara svårt att reta ut sina exakta funktioner och studera hur det interagerar med andra hormoner i kroppen. Omfattande forskning kan ge forskare verktyg för att förstå vilka hormoner orexin interagerar med och hur. Detta kan i sin tur användas för att lära sig mer om vad detta hormon gör i kroppen och hur det kan potentiellt syntetiseras och användas för att behandla specifika medicinska problem som narkolepsi och sömnstörande.