Vad är motståndsövning?

Motståndsövning består vanligtvis av en träningsövning som använder någon form av motstånd eller spänning. Det används för att utveckla styrkan och storleken på skelettmuskler, såsom biceps eller quadriceps. Motståndsträning kan göras med hjälp av fria vikter, elastiska band eller personens egen kroppsvikt och har blivit en vanlig funktion i omfattande träningsplaner. Många människor gör olika typer av motstånd övningar tillsammans med kardiovaskulära övningar för att hjälpa till att bygga och ton muskelmassa samt gå ner i vikt.

Det finns många former av motståndsövningar som kan göras med fria vikter och kretsutbildningsmaskiner. Att tona och bygga armmuskler gör vissa människor armkrullningar, bicepskrullar och tricepskrullar. För starkare axlar använder många människor fria vikter för att göra framåtriktade armar, laterala höjningar, bröstpressar och rotator manschettövningar. När människor vill stärka benmusklerna, gör de ofta hantelkorgar och andra motståndsövningar som arbetar med hamstrings, gluteal och quadriceps muskler.

Vissa motståndsövningar görs med personens egen kroppsvikt. De inkluderar pull-ups, push-ups, grundläggande crunches, lunges, bakbenlift och triceps dips. Det finns också många verktyg för att få bättre motstånd, såsom elastiska motståndsband och träningsbollar. En av de viktigaste egenskaperna hos denna typ av styrketräning är behovet av ett fullständigt rörelseområde i övningsrörelsen, eftersom en person kan uppleva muskelöverbelastning om endast de specifika muskelledningsvinklarna är bearbetade.

Motståndsträning, eller styrketräning, kan vanligtvis hittas i många olika träningstyper, så en person behöver inte vara ett gymrotta för att dra fördel av träningen. Yoga, som använder majoriteten av kärnmusklerna, är ett sätt att börja motståndsträning. Dansklasser, som utnyttjar många benliftar och rörelser, är en annan typ av träning som utnyttjar någon form av motståndsträning. Simning är en annan form av motståndsträning som använder vatten som motstånd.

Det finns många fördelar med att integrera motionsövning i en regelbunden träningspass. När du är färdig över tiden kan denna typ av träning bygga muskler, stärka kärnan och öka benmassan. Andra fördelar kan inkludera minskat kroppsfett, förbättrad rörlighet för äldre personer, sänkt hjärtfrekvens och sänkt blodtryck. Innan en motionsövning införs i ett pågående program, bör man alltid prata med en hälsovårdspersonal för att säkerställa att det inte finns några hälsorisker. Det kan vara bra att prata med en personlig tränare för att ta reda på vilken styrketräning som passar bäst för en persons kroppstyp och fitnessmål.