Vad är metemoglobin?

En förändrad form av hemoglobin, metemoglobin är den del av blodet som är ansvarig för att transportera syre runt kroppen. Det är alltid närvarande i blodet i små mängder, men när nivåerna ökar och börjar ersätta det vitala hemoglobinet faller kroppen i ett tillstånd av cyanos. Detta beror på att metemoglobin är värdelös för att transportera syre runt kroppen. Det tillverkas när järnjärnet som är närvarande i hemoglobin oxideras i järnjärn. Metemoglobinemi är tillståndet i samband med överdrivna mängder metemoglobin i kroppen.

Metemoglobin utgör vanligen mindre än en procent av kroppens röda blodkroppar. Detta orsakar inga medicinska problem, eftersom det fortfarande finns tillräckligt med hemoglobin i blodet för att ge kroppen syre. När kroppens nivåer stiger till över en procent, inte tillräckligt med syre kan komma runt kroppen och resultatet är metemoglobinemi, en form av anemi. Mindre fall av detta går ofta odiagnostiserad eftersom det bara presenterar symptom som hud- och blodfärgsändringar. Huden går genom cyanos, vänder en gråblå, och blodet kan göra en nyans av brun.

Metemoglobinemi kan orsakas av ett genetiskt tillstånd eller exponering för miljotoxiner. De genetiska förhållandena som kan orsaka att överskott av metemoglobin produceras i de röda blodkropparna innefattar hemoglobin H-sjukdom och brist på metemoglobinreduktas. Hemoglobin H-sjukdomen är vanlig i hela Kina, Thailand, Vietnam och andra länder i Sydostasien. Methemoglobinreduktas är nödvändigt för att bryta ner metemoglobiner i de gemensamma oxihemoglobinerna. Exponering för kemikalier som nitrater och klorater kan också leda till överskott av metemoglobin i blodet.

Nivåerna av metemoglobin i blodet påverkar de symptom som tillståndet presenterar med. Om det finns mellan 10 och 25 procent i blodet, är cyanos det primära symptomet. Eftersom nivåerna ökar till 35 till 40 procent leder den resulterande syrebristen till andfåddhet och huvudvärk. Om nivåer blir mer kritiska, kommer den drabbade patienten att bli övertygad i mer än 60 procent och börjar visa tecken på slöhet. Någon nivå över 70 procent kommer sannolikt att leda till döden.

Methylenblå används vanligtvis för att behandla metemoglobinemi vid doser av 1 till 2 mg utspädd i en saltlösning och administreras intravenöst. Blodtransfusion är ett annat alternativ för behandling, vanligen endast övervägd när patienter inte svarar på metylenblå. Om överskottet av metemoglobin orsakas av ett miljömedel eller toxin, måste det avlägsnas så snart som möjligt.