Vad är Lauric Acid?

Laurinsyra, också korrekt känd som dodekansyra, är en mättad fettsyra som vanligen finns i kokos- och palmoljor, liksom i mjölk. Framträdande som en vit, pulverformig substans, är dess huvudsakliga användning inom tillverkningen som en ingrediens i tvål och schampon. Spädbarn konsumerar det under amning och barn, tonåringar och vuxna tar det genom att äta frukterna och oljorna som innehåller den. Forskning tyder på att det kan ha flera hälsofördelar på grund av dess antimikrobiella egenskaper, men fler studier är nödvändiga för att bekräfta de första resultaten.

Den kemiska formeln för detta ämne är C12H24O2. Med 12 kolatomer klassificeras den som en mediumkedjig fettsyra. Dessa har alltid mellan 6 och 12 kolatomer, vilket skiljer dem från kortkedjiga typer av två till sex kolatomer och långkedjiga versioner med mer än 12. Det finns inga dubbelbindningar mellan kolatomerna, så det är en mättad fett syra. Dess molära massa är 200.31776.

Enligt vissa källor har den en doft som ofta beskrivs som lik tvål eller buktolja. Den är normalt vitfärgad och förekommer som ett fast, kristallint pulver. Smältpunkten är 109,8 ° F (43,2 ° C), medan kokpunkten är 570 ° F (298,9 ° C).

Dodekansyra finns naturligt i en handfull källor, främst vegetabiliska oljor och mjölk. Kokosmjölk är förmodligen den mest kända källan, eftersom 45 – 57% av dess fetter är laurinsyra. Palmkärnolja och laurelolja har också höga koncentrationer på cirka 50%. Mänsklig bröstmjölk har nästa högsta nivå på cirka 6%, följt av get och mjölk, som båda har cirka 3%.

Företag använder ofta laurinsyra för att göra schampo och tvål – det är ofta parat med natriumhydroxid och är typiskt på produktetiketter som natriumlaurelsulfat. Dess kemiska sammansättning gör det möjligt att interagera med fetter, liksom polära lösningsmedel, som är ämnen som löser upp andra saker och som har en liten elektrisk laddning – vatten är ett exempel. Som ett resultat kan det binda med de oljor som finns på håret, varefter en person kan tvätta den bort. Andra vanliga användningsområden är tillverkning av laurylalkohol, insekticider och kosmetika.

Både palmoljor och kokosnötolja, utmärkta källor för laurinsyra, är acceptabla för användning vid tillagning. Den första typen används ofta i kommersiell livsmedelsproduktion, eftersom den är relativt billig. Den andra är prisad för sin söta smak och föredras ofta för att göra särskilda typer av skaldjur. Användningen av dessa alternativ varierar efter region. I USA och mycket av Nordamerika, till exempel, lita folk mer på vegetabilisk olja, men många tropiska länder använder fortfarande över huvud taget kokosnöt och palmversioner.

Under de senaste åren har forskare stigmatiserat båda dessa oljor som ohälsosamma, huvudsakligen på grund av studier som föreslog att mättade fetter, inklusive laurinsyra, höjer “dåligt” LDL-kolesterol och bidrar till problem som hjärtsjukdom. I verkligheten kan många medelkedjiga fettsyror vara ganska fördelaktiga. Experter vet också att de värsta brottslingarna är transfetter, som kommer från hydrogenering av vegetabiliska oljor och som samtidigt höjer LDL och sänker “bra” HDL-kolesterol. De rekommenderar att man undviker hydrogenerade oljor av denna anledning och föreslår att mättade fetter som dodecansyra i allmänhet inte utgör mer än 10% av en persons kostkalorier. En bättre förståelse av de olika typerna av fetter och deras hälsopåverkan leder till att kokosnöt och palmoljor blir mer populära.