Vad är Jnana Yoga?

Jnana Yoga, även känd som Gyana yoga, definieras som den verkliga kunskapens väg. Det är en form av yoga där en person uppnår befrielse genom att förstå sitt sanna själv, genom sinnet. ‘Jnana’ är en sanskrit term som symboliserar kunskap eller visdom. Det handlar om att meditera på frågan “vem är jag?” eller meditera på “jag” och försöker realisera det eviga jaget, som ett tillstånd av ren medvetenhet, som ligger bortom sinnet. Detta anses vara en av de mest utmanande banorna i yoga.

Jnana yoga passar bäst för dem som anser sig vara intellektuella som söker svar. Introspektiva individer är idealiska kandidater för jnana yoga, som ständigt frågar det sanna självets identitet genom olika tekniker. Övningen syftar till att förstå Guds natur som ren varelse eller medvetenhet, genom att diskriminera mellan det rena tillståndet och de medvetna objekten som vanligtvis upptar sinnet.

För att använda en analogi anses ett glas ha en utsida och en insida, med båda skiljer sig från varandra. Detta liknar hur människor uppfattar sig som bortsett från det eviga jaget. I Jnana yoga syftar aspiranten till att bryta eller upplösa glaset och uppleva den väsentliga enheten i alla saker.

Intellektet används som ett verktyg och med konstant sonderande och fokuserar uppmärksamheten på det verkliga jaget, jnana yoga, uppnår “moksha” eller ett tillstånd av upplysning. Denna upplysta stat fortsätter även om den är upptagen med vardagliga aktiviteter. Bhagavad Gita, en av de mest vördade böckerna i hinduisk filosofi, innehåller detaljerade instruktioner om de tekniker och praxis som jnana yogi måste engagera sig i för att uppnå frälsning.

Viveka “är en övning av intellektuell skönhet, där personen kontinuerligt återger sinnet från distraheringar i en kontinuerlig insats för att förstå vad som utgör det sanna jaget. ‘Neti neti’ är en sanskrit term som negerar. Det översätts bokstavligen som “inte detta, inte detta” och används av jnana yogi för att förvisa något objekt i hans medvetenhet, eftersom detta inte representerar det sanna jaget. Principen bakom detta är att när allt som sinnet håller i sin medvetenhet är förvisad, måste det som är kvar vara det sanna jaget.

Vicara ‘står för kvaliteten på att titta inom, undersöka och reflektera över saker. Andra attribut som är viktiga för en person på denna yogiska vägen är frihet och en intensiv längtan efter befrielse. Denna yogiska väg är baserad på advaita Vedanta-filosofin i hinduismen, som förklarar att alla varelser i universum delar en själ. Några av de armaturer som lärde sig denna form är Ramana Maharishi, Adi Shankara och Sage Vashishta.