Vad är IgD?

Immunoglobulin D, även kallad IgD, är en ovanlig antikropp som produceras av omogna B-celler. Det exakta syftet med denna antikropp är okänt, men det har något att göra med humoral immunsvaret hos människor och andra djur. Det har samma funktion som immunoglobulin M, vilket också produceras av B-celler.

Liksom många andra immunoglobuliner består IgD av fyra kedjor av aminosyror. Två tunga och två lätta kedjor är anslutna med ett gångjärn i mitten. Moleculen är böjd på ett sådant sätt att tre separata grenar kommer av det centrala gångjärnet, vilket i detta speciella immunoglobulin är särskilt långt. Detta gör det mottagligt för skador från proteaser som kan lösa upp proteinerna i molekylen och bryta den ifrån varandra.

En annan antikropp med samma funktion är immunoglobulin M (IgM). Tillsammans är dessa två molekyler ansvariga för aktivering av B-celler när antigener införs i kroppen. När B-cellerna är aktiva försöker de förstöra antigenet genom att producera andra typer av immunoglobuliner.

IgM är närvarande på yngre B-celler och ersätts av IgD när B-cellen mognar. Det verkar inte vara någon skillnad i funktionen av någon av dessa molekyler. IgD finns på ytan av B-celler såväl som i blodserumet, även om mängden i blodserum är extremt låg. Många människor har odetekterbara nivåer av denna antikropp, men det verkar inte påverka den totala immunfunktionen.

IgD används också för att instruera andra immunceller, inklusive mastceller och basofiler, för att börja producera antimikrobiella medel. Dessa föreningar hjälper till att skydda andningsorganen från främmande kroppar som kan komma in genom lungorna. Forskare tror att det finns andra syften för antikropps IgD, även om naturen hos dessa andra funktioner fortfarande är okänd.

Även om det inte är den sällsynta formen av immunoglobulin, utgör IgD bara cirka 0,25% av den totala mängden immunoglobulin som finns i blodserumet. Det långa gångjärnet gör det lätt att bryta ner, vilket innebär att denna molekyl inte brukar vara så länge länge. Cirka 37% av IgD i blodet förstörs och resyntesiseras varje dag och halveringstiden för denna molekyl är endast ca 3 dagar. Kroppen skapar ständigt fler av dessa immunoglobuliner för att fylla på vad som har förstörts.