Vad är hjärnfysiologi?

Fysiologi härrör från fysiologi, ett latinskt ord som betyder “naturvetenskap.” Ett delfält av biologi, fysiologi är studien av levande organ, deras delar och deras funktioner. Därför är hjärnfysiologi studien av de funktioner och processer som involverar hjärnan. Hjärnfysiologi inkluderar också studien av hjärnans delar, och eventuella problem och dysfunktioner.

Förståelse av hjärnfysiologi kräver förståelse av hjärnans delar. Huvuddelarna i hjärnan är cerebrum, cerebellum och hjärnstammen. Hjärnbenet är både det största och mest utvecklade området i den mänskliga hjärnan, och den har två hemisfärer, betecknas höger och vänster, och inkluderar fyra par lobes: frontal, parietal, temporal och occipital. Cerebellum är nästa största område. Hjärnstammen är koppling mellan hjärnan och ryggmärgen.

Andra viktiga delar i hjärnfysiologin är nervsystemet och det limbiska systemet. Centralnervsystemet (CNS), som är den största delen av nervsystemet, innefattar ryggmärgen och hjärnan. De perifera nerverna som finns i armar, ben, organ och muskler kompletterar systemet. Det limbiska systemet är samling av sammankopplade hjärnstrukturer som inkluderar hippocampus och amygdala.

Studien av hjärnfysiologi visar att den mänskliga hjärnan är ansvarig för ett antal funktioner som äger rum i människokroppen. Centralnervsystemet, som inkluderar hjärnan, kan betraktas som styrning och behandling av lokus för hela nervsystemet och kroppen. Det limbiska systemet, som ligger nära cerebellummet kallas ibland “känslomässigt nervsystem” och är nära kopplat till våra humör och känslor, högre mentala funktioner och minnesbildning. Hjärnbenet hjälper till med samordning av graciös rörelse. Det bidrar till stor del till kroppens hållning och balans. Och det bidrar också till att lära sig motor.

Den främre lobben av hjärnan är locusen av motorstyrning, lärande, planering och några element av tal. Parietalloben är platsen för kontroll för somatiska sensoriska funktioner. I occipitalloben kontrolleras visionen. Och de temporala loberna rymmer kontrollerna för hörsel och andra element i tal. Hjärnbrans två hemisfärer är vardera ansvariga för att styra motsatt sida av kroppen, så den högra halvklotsmotorstyrningen styr till exempel motoraktiviteten på vänster sida av kroppen. En av hemisfärerna är dominerande, vilket i de flesta fall leder till att man föredrar den motsatta handen, men den vänstra halvklotet är generellt den kontrollerande sidan för tal och språk oavsett vilken halvklot dominerar i allmänhet.