Vad är Amylacea?

Amylacea är ett latinat biologiskt ord från den grekiska amylonen, vilket betyder “stärkelse”. Det används mest i den medicinska termen corpora amylacea, vilka är kalciumtillväxter bildade från uppbyggnaden av proteinhaltig vätska över tiden. De kan ligga i färg från rosa till lila till apelsin och ha ett glasliknande utseende. De är också vanligtvis runt i form. Corpora amylacea, ibland kallade hyalinmassor, finns i prostata, neuroglia och lungalveoli. De är vanligen omkring 15 mikron i diameter och identifieras ofta mikroskopiskt.

Corpora amylacea i prostata finns oftast hos män över 60 år. Prostatan är en liten valnötstorlek som klämmer runt urinröret. Dessa kalciumuppbyggnader är vanligtvis godartade men kan orsaka problem som smärta vid urinering när de växer för stora. Hyalinmassor i prostata kallas också prostata stenar. Övervuxna massor kan också leda till hyperplasi, vilket är svullnad i prostata. Läkare behandlar normalt symtomen på hyperplasi, men i extrema fall avlägsnas en del av prostata för att minska dess storlek och tryck på urinröret.

Hyalinmassor finns sällan hos patienter med prostatacancer. Av denna anledning använder läkare ofta sin närvaro för att utesluta cancer. Det är viktigt att notera att i sällsynta fall är corpora amylacea i prostata närvarande med cancerceller, så noggranna test är fortfarande nödvändiga för att helt utesluta malignitet.

Neuroglia, även kallade glialceller, kan också innehålla corpora amylacea. Glialceller är viktiga för hjärnan eftersom de skyddar neuroner, vilka är ansvariga för att skicka och översätta information. Liksom dessa massor i prostata är de också förknippade med en åldrande hjärna. Detta beror på att det tar tid för betydande uppbyggnad av kalcium till form. De är särskilt vanliga i hjärnan hos äldre demenspatienter.

Lungungens lungalveoler kan också innehålla hyalinmassor. En extremt sällsynt sjukdom som orsakas av denna kalciumuppbyggnad i lungorna kallas lungalveolär mikrolithiasis, som kännetecknas av extrem förkalkning av lungorna. Detta tillstånd utvecklas långsamt och dess symptom är milda, men inkluderar bröstsmärta och andningssvårigheter. Läkare vet inte vad som orsakar de stora kalciumavgifterna som är nödvändiga för att orsaka denna sjukdom. I de flesta fall är corpora amylacea i lungorna asymptomatiska och upptäcktes bara under autopsier.