Vad är ornitin?

Ornitin är en aminosyra som produceras genom nedbrytning av arginin, en annan aminosyra. Denna uppdelning sker under citronsyracykeln, som är en del av exponeringsprocessen för humant avfall. Under denna cykel interagerar L-aginin med enzymet arginas för att skapa både ornitin och urea. Ornitin är inte en essentiell aminosyra och spelar ingen roll i proteinsyntesen. Eftersom det inte är nödvändigt, kan människokroppen generera den utan en extern källa.

Människor har sällan en brist på denna syra. Kött, fisk och mejeriprodukter är alla utmärkta källor till föreningen, och människokroppen behöver mycket lite av det att fungera. Endast fem till tio gram av denna aminosyra krävs per dag för korrekt kroppsfunktion, och en typisk daglig västerländsk diet innehåller vanligen cirka fem gram av denna substans. Kosttillskott behövs sällan av kosttillskott, och intag av mer än tio gram per dag kan orsaka tarmproblem.

I kroppen behövs ornitin för att skapa prolin och citrullin, vilka båda är viktiga för att leverera energi till celler. Denna syra är också spekulativt kopplad till en ökning av tillväxthormon och insulinnivåer, vilka båda bidrar till att bygga muskler. Av denna anledning marknadsförs ornitintillskott ofta till kroppsbyggare. Gemensam visdom hävdar att ornitin är dubbelt så effektiv som arginin vid stimulering av tillväxthormonnivåer, och kosttillskott som innehåller båda föreningarna anses vara överflödiga. Det är viktigt att notera att inga mänskliga prövningar har utförts för att verifiera sambandet mellan muskeltillväxt och denna aminosyra.

Syran används också medicinskt för att behandla patienter efter operation, eller de som har drabbats av trauma. En förening som kallas ornitin alfa-ketoglutarat (OKG), har testats i flera studier, och patienter som använde det rapporterade snabbare helande tillsammans med ökad aptit över de som inte gjorde det. Även denna förening har visat sig bidra till brännskador. Att ta 10-30 milligram (mg) av OKG efter en kraftig förbränning resulterade i både kortare sjukhusvistelser och ökad läkning för patienter.

En annan förening, ornitin-aspartat, har använts för att behandla patienter med levercirros som också har utvecklat hjärnanormaliteter. En dubbelblind studie genomfördes, där vissa patienter fick 18 gram ornitinspartat per dag, medan andra fick en placebo. De som tog drogen visade signifikant förbättring av leverfunktionen efter två veckor jämfört med dem som inte fick receptet.