Vad är gallinsyra?

Gallinsyra är en fytokemikal som finns i många vävnader, både som en fri förening och som en komponent i växtpolymertanninet. Denna fenolmolekyl är en antioxidant och verkar ha antimikrobiella och anticanceraktiviteter i djurstudier. Gallinsyra är också en del av strukturen hos andra större polyphenoliska föreningar, molekylerna består av multipla fenoliska grupper. Ett exempel är epigallocatechin-3-gallat (EGCG), en grön tefenol som verkar ha starka cancerframkallande förmågor.

Det finns tusentals fenolföreningar kända, och många fler identifieras varje år. Dessa föreningar tillverkas endast av växter och mikroorganismer, men många erbjuder enorma hälsofördelar för människor. Fenoler är ofta kraftfulla antioxidanter och kan ha sådana egenskaper som skydd mot oxidativ skada. Detta kan skydda mot sjukdomar som är så olika som demens och cancer. Många av dessa föreningar, inklusive gallinsyra, har också antimikrobiella egenskaper.

Många större polyfenoler innehåller gallinsyra som en del av deras struktur. När föreningen är ansluten till en annan molekyl med en esterbindning är den känd som ett gallat. Exempel innefattar grönt tefenoler EGCG och epikatchin gallat. Dessa föreningar är kända som katekiner. EGCG i synnerhet är en kraftfull antioxidant och har varit föremål för många studier om dess förmåga att skydda mot hjärtsjukdomar och cancer.

EKGC anses vara en grön tefenol på grund av dess höga koncentrationer i grönt te. Det är mycket mindre utbrett i svart te eftersom det förstörs under bearbetningen som gör svart te. Sättet att framställa grönt te kan i hög grad påverka koncentrationen av tillgängliga polyfenoler. Att tillsätta mjölk kommer att hålla dem från att absorberas, och att tillsatt vatten som är för varmt orsakar att de förändras kemiskt. För att få de största hälsofördelarna med grönt te är det bäst att förbereda det med vatten som inte har nått kokpunkten och att dricka det utan mjölk.

Gallisk syra är vanlig i växter. Vissa har särskilt stora koncentrationer, inklusive blåbär, häxhasel, ekbark, teblad och druvor. Den tekniska termen för denna förening är 3,4,5-trihydroxibensoesyra.

Ett ämne som har stora mängder av denna molekyl är en typ av tannin, en komplex molekyl framställd av fenolföreningar. När det finns många gallatmolekyler kopplade ihop bildar det ett ämne som kallas hydrolyserbar tannin. Det finns flera klasser av denna typ av sammandragande polymer, som en gång brukade sola i läder. Denna astringency ger te sin bit. Tannin finns i växter och är också en del av vissa markar.

Gallinsyra används också i forskningslaboratorier som en del av standardtestet för att mäta koncentrationen av fenoler och polyfenoler i växtextrakt och andra ämnen. En förening som kallas Folin-Ciocalteau-reagenset reagerar med fenolgruppen men indikerar inte koncentrationen av fenoliska föreningar. Varierande mängder gallsyra bereds för att testa samtidigt med Folin-Ciocalteau-reagenset för att kunna tillhandahålla en mätning av antalet molekyler i blandningen. Resultaten av de testade fenolproverna visas vanligen som gallinsyraekvivalenter.