Vad är ett vitamintillskott?

Ett vitamintillskott är ett kosttillskott som tas av dem som behöver eller önskar ytterligare vitaminer utöver vad som ges i deras normala dagliga kost. Kallas ofta som kosttillskott, det kan rekommenderas för personer med vissa tillstånd eller begränsade dieter. Medan ett vitamintillskott inte får användas som ersättning för mat kan de erbjuda många fördelar.

Vissa vitamintillskott kallas multivitaminer. Dessa vitaminer ger ett antal olika vitaminer och andra mineraler i en dos. Den dagliga dosen kommer ofta att ge ett rekommenderat värde för många av de stora vitaminerna och några andra mindre kända vitaminer.

Det är viktigt att göra forskning och bestämma vilket vitamintillskott som är rätt för dig. För dem som börjar multivitamin, kan det vara bäst att konsultera en läkare först. Ofta kan din personliga läkare rekommendera en produkt som han eller hon känner bäst hjälper till att tillgodose dina behov.

Det finns också många konsumentrapporter som visar fördelarna och nackdelarna med varje vitamintillskott, särskilt de stora multivitaminmärken. Många genomgår strikt testning. Vissa kan ge mer än de säger att de gör vissa vitaminer, vilket kan vara skadliga. Andra kanske inte ger tillräckligt. Fortfarande kan andra inte lösa sig ordentligt, vilket begränsar någon fördel de kan ha i kroppen.

Vidare bör det noteras att för konkurrenter kan det vara möjligt att välja ett vitamintillskott som är lagligt på den öppna marknaden, men har ingredienser som är förbjudna av vissa idrottsbyråer. Detta gäller särskilt för vissa stimulanser. Det är i slutänden upp till idrottaren att förstå vad de sätter i sina kroppar.

De flesta vitamintillskott kommer i form av piller, men det är också möjligt att få dem i andra former. En drycksmix är också ett populärt sätt att ta in vitamintillskott. Dessa kan absorberas lättare av kroppen eftersom de är i en mindre form. Således kan de bli effektivare snabbare. Medan en omedelbar effekt med vitaminer inte är det som eftersträvas kan det hjälpa om dessa kosttillskott innehåller andra önskade stimulanser.

Förutom multivitaminer är det möjligt att få ett vitamintillskott eller mineraltillskott som bara har ett visst vitamin eller mineral. Detta är för de personer som har brist på ett visst område. Sådana vitaminer är ofta billigare än ett multivitamin.

Om du bestämmer om ett vitamintillskott är rätt för dig, ersätter det inte behovet av att äta hälsosamt, men det kan ge några ytterligare fördelar. Många kan ha svårt att uppfylla de dagliga rekommenderade vitaminkraven varje dag, och i så fall kan ett tillägg vara svaret. De flesta vitamintillskott kommer i 30 till 90 dagliga doser, vilket betyder att det minsta utbudet åtminstone kommer att ge en månads värde av vitaminer. Kostnaden varierar från $ 10 US dollar (USD) per flaska till mer än $ 30 USD, beroende på storlek och varumärke.