Vad är en Occipital Condyle?

Funnet vid basen av det occipitala benet på den nedre delen av skallen är den occipitala kondylen en av två njurformade konvexa ytor som artikulerar med de översta facetterna av atlasbenet. Varje kondyl ligger på vardera sidan av foramen magnum, hålet i skallebotten genom vilket ryggmärgen kommer in i kraniet. Formen av den occipitala kondylen möjliggör nickande och väldigt små sidoförflyttningar av huvudet.

För att förstå funktionen av den occipitala kondylen är användbar för att känna till anatomi hos atlasbenet. Namngivet för den grekiska Titan Atlas på grund av sin roll i att stödja skallen är atlasbenet också känt som C1 och är den översta delen av livmoderhalsen. Den är ihålig, eftersom ryggmärgen passerar genom den och har två beniga strukturer som sticker ut i sidled, en på vardera sidan. Dessa strukturer kallas laterala massor och är i stor utsträckning ansvarig för att stödja huvudets vikt på nacken.

De överlägsena fasetterna, som var och en artikulerar med en motsvarande occipital-kondyl på det occipitala benet, finns på sidomassorna. Dessa fasetter är konkava eller skålliknande ytor som passar med kondylens rundade ytor och deras motsvarande former gör det möjligt för skalle och atlasben att glida fram och tillbaka mot varandra vilket gör att huvudet är möjligt. Specifikt är lederna vid varje occipital condyle de atlanto-occipitala lederna, kondyloida eller ovalformade leder som möjliggör flexion och förlängning eller nickning av huvudet och viss lateral flexion eller böjning från sida till sida.

Frakturer i den occipitala kondylen är inte ovanliga och är ofta resultatet av trauma i nacken. Sådana frakturer är linjära, som uppträder som en spricka i det occipitala benet eller komprimeras, varvid en del av kondylens yta pressas inåt. Linjära frakturer är i allmänhet mindre svåra, och rekommenderad behandling innebär vanligtvis att ha en nackstöd eller halo som håller huvudets vikt bort från ryggkotorna. Detta ger benet en chans att läka såväl som minskar risken för ryggmärgsskada från kontakt med brutet ben.

Komprimerade frakturer är mer benägna att sätta press på närliggande vävnader. Därför kan kirurgi krävas för att reparera skadan på området utan att ryggmärgen sätts i fara. Milda komprimerade frakturer kan emellertid behandlas som linjära frakturer, och får dock passera med hjälp av en nackstöd.