Vad är en metabolisk syndrom diet?

En metabolisk syndrom diet är en äta stil som menas att kontrollera tillståndet som kallas metaboliskt syndrom. Metaboliskt syndrom karakteriseras av närvaron av alla följande faktorer: höga insulinnivåer, högt kolesterol och högt blodtryck. Några av de faktorer som orsakar metaboliskt syndrom är fetma, dålig kost, en stillasittande livsstil och stress. En förändrad diet kombinerad med träning och måttlig viktminskning har visat sig vara effektiv vid reversering av metaboliskt syndrom.

Den bästa kosten för metaboliskt syndrom beror på de individuella preferenser och behov av dieter. Många lämpliga dieter kommer att ha tre funktioner. Först är begränsningen eller elimineringen av alla livsmedel som innehåller raffinerade korn och socker. För det andra är eliminering av någon mat med hög fruktos majssirap eller transfetter. För det tredje är konsumtionen av livsmedel som kommer att mildra insulinnivåerna.

Raffinerade korn som vitt ris borde undvikas på grund av deras effekt på insulinnivåer. Det är bäst att äta mestadels obearbetade korn, vilket medför en lägre ökning av blodsockret än fullkornsmjöl. Helkornsmjölprodukter, såsom fullkornspasta, kan ätas i måtta. Fruktjuice eller livsmedel med tillsatt socker bör också undvikas eller konsumeras i små mängder. Hela frukten är att föredra för fruktjuice, eftersom hela formen innehåller fiber och inte höjer blodsockret lika mycket.

Hög fruktos majssirap och transfetter bör elimineras helt från vilken diet som helst för metaboliskt syndrom. Vissa studier har visat att majs sirap kan öka insulinresistens och ackumulering av visceralt fett. Överskott av visceralt fett är starkt förknippat med metaboliskt syndrom. Transfetter ökar kolesterol och kan också påverka insulinkänsligheten negativt.

De nödvändiga livsmedel på en metabolisk syndrom diet plan är vanligen magert protein, grönsaker, friska fetter, hela korn, baljväxter och frukter. Mängder och kombinationer av dessa erforderliga livsmedel varierar mellan dieter. Vissa dieters finner att de bäst på en mycket låg kolhydratmetabolsk syndrom diet, andra kan äta högre mängder kolhydrater. Den bästa dietten kommer att vara en som ger tillräckligt med mat för mättnad samtidigt som man orsakar viktminskning och insulinstabilisering.

Övning ska vara samverkan med varje metabolisk syndrom diet. Det främjar viktminskning och stabiliserar insulinnivåer, vilket kan förebygga eller återvända metaboliskt syndrom. Stress reduceras också med träning. Intensiteten av övningen verkar också vara viktig, en studie konstaterade att intervallövning är särskilt effektiv vid hantering av metaboliskt syndrom.