Vad är vila energikostnader?

Vilande energiutgifter (REE) är en term som beskriver hur mycket kalorier som någon brinner på en dag utan någon ansträngande aktivitet. Det finns ett antal sätt att beräkna en persons metabolism, vilket direkt påverkar vilande energiförbrukning, men det är mycket svårt att få en helt noggrann mätning av någons REE utan att använda dyr utrustning. Att ha åtminstone ett grovt mått på viloläge kan dock vara mycket viktigt eftersom det kan hjälpa någon att bestämma hur många kalorier han eller hon kan konsumera på en dag utan att få eller gå ner i vikt.

En del av anledningen till att det är svårt att bestämma vilolägesutgifter är att det finns ett antal variabler som bestämmer någons metaboliska takt. Till exempel vilar utgifterna för vila energi mellan män och kvinnor. Dessutom har en persons höjd och vikt en mycket stor inverkan på REE. När en person åldras saktar hans eller hennes ämnesomsättning, och därigenom minskar hans eller hennes vilolägeutgifter.

Fast exakt redovisning av alla dessa faktorer är mycket svårt, men det finns metoder tillgängliga för att få ett exakt mått på någons vilolägeutgifter. En kalorimeter kan effektivt bestämma någons metabolism genom att mäta mängden värme som kroppsmassan producerar. En annan metod är att använda en analys av de gaser som ett ämne respirerar för att härleda volymen av luften som passerar genom lungorna. Detta kan ge en indirekt mätning av kroppens ämnesomsättning. Båda dessa metoder är komplicerade och potentiellt dyra.

Ofta använder ämnen en av ett antal formuleringar för att bestämma ämnesomsättningen och de resulterande vilolägeutgifterna. En av de vanligaste av dessa är den basala metaboliska hastigheten, eller BMR, i kombination med Harris Benedict-ekvationerna. BMR-formel står för flera av de primära variabler som bestämmer en persons ämnesomsättning. Harris Benedict-ekvationen använder BMR men justerar slutvärdet beroende på hur mycket aktivitet en person tenderar att engagera sig i. De resulterande åtgärderna är inte helt korrekta eftersom de inte beaktar förhållandet mellan mager muskelmassa och kroppsvikt, vilket kan ha stor effekt på REE, men de kan fortfarande ge en tillräcklig riktlinje för dagliga kaloriutgifter.

Oavsett sättet att bestämma utgifterna för viloläge kan det vara mycket viktigt att få åtminstone en grov mått på REE. Att veta REE kan hjälpa någon att behålla sin vikt, speciellt när den personen genomgår någon form av livsstilsförändring, såsom de som orsakas av skada eller sjukdomstillstånd. På samma sätt kan idrottare som försöker gå ner i vikt använda deras REE för att veta hur många kalorier de behöver konsumera varje dag.