Vad är Peru Balsam?

Peru balsam, även känd som peruanska balsam eller balsam av Peru, är ett träd som är infödd till Centralamerika, särskilt El Salvador. Träets namn härrör från produkterna med sin harts som en gång sändes till Europa från hamnen i Lima, Peru. Det är dock inte infödd i området. Balsam av Peru är kommersiellt värdefullt för dess tjocka, doftande harts som har använts som ett örtmedel i århundraden.

I utseende är Peru balsamträd långa och graciösa med glänsande, vintergröna löv och en slät, rak bagage. Peruvianbalsamens trä är värdefullt i många delar av världen och liknar sammansättningen till mahogny. Träden är i genomsnitt ca 65 meter höga, även om vissa har varit kända för att nå upp till 115 meter (35 meter). Doftande vita blommor visas i slutet av trädets grenar, och hartset som finns i bagaget kan skördas i 30 år eller mer.

Peru balsamharts tappas från trädets bagage efter att ha nått minst 20 års ålder. Ett enda, fullvuxet träd kommer att producera ca 3 kilo (6,6 pounds) harts per år. Hartset luktar kanel och vanilj och används ofta som livsmedelstillsats och smakämne i produkter som tuggummi, hostssirap och läskedrycker. Det är dock mest populärt, för dess användning som örtmedicin.

Traditionellt användes Peru balsamharts av de inhemska stammarna i Centralamerika och Mexiko för behandling av yttre sår, förkylningar och influensa, reumatism och astmasymptom. På 1700-talet exporterades hartset först till Europa där det användes som ett svamp och antibakteriellt medel. Det var inkluderat i tyska Pharmacopeia som behandling för sår, sår, sår, skabb, löss och ringmask. Balsam av Peru dokumenterades först i USA Pharmacopeia 1820 för behandling av diarré, dysenteri, bronkit och laryngit. En Pharmacopeia är en bok publicerad av en regering eller ett medicinskt samhälle som innehåller en lista över alla godkända droger och mediciner, tillsammans med artiklar om deras användning och förberedelse.

I moderna tider används harts från Peru-balsamträdet oftast i aktuella preparat för sår, sår, hudlackeringar och parasiter. Det återfinns i kommersiella anti-mjällprodukter och hårbehandlingar, och som doft i tvål, lotioner och parfymer. Andra dokumenterade användningar av hartset innefattar behandling av hosta, ont i halsen, andningssvårigheter, emfysem, prurit, purigo, eksem, lågt blodtryck, hemorrojder, leukorré, huvudvärk, abscesser, överdriven slem, svampinfektioner, maskar, gikt, kolik, mjäll och venerala sjukdomar.

Peru balsam är allmänt tillgänglig runt om i världen i form av eterisk olja eller som ett rent tuggummi. Dessa produkter är avsedda för extern användning, även om de kan tas internt i små mängder. Balsam i Peru essentiell olja används också i aromaterapi för att behandla nervspänning och olika stressrelaterade sjukdomar.

För lokal användning är den rekommenderade dosen enhartsharts eller olja i kombination med tre delar bärolja, såsom olivolja eller mandelolja. Blandningen appliceras två gånger dagligen på utslag, sår eller hudparasiter. För intern användning löses fem till tio droppar av Peru balsam eterisk olja i en kopp varmt vatten och tas två gånger om dagen för behandling av andningsskador. Även om ämnet är generellt säkert när det tas lämpligt och inga läkemedelsinteraktioner har rapporterats är det alltid en bra idé att konsultera en kvalificerad läkare innan du tar något nytt växtbaserat läkemedel.