Vad är kolinkitrat?

Kolinsitrattillskott används av många individer eftersom det väsentliga näringsämnet endast kan utföras i begränsad utsträckning av kroppen. På grund av sin påstådda energi- och cellhälsofrämjande effekter väljer vissa idrottare att använda kolinsitrattillskott. Patienter som lider av kronisk trötthetssyndrom eller fibromyalgi kan också dra nytta av kolindillskott, eftersom näringsämnet tros förbättra absorptionen och användningen av mineraler som magnesium och kalcium. Även om det har gjorts en del undersökningar som tyder på att kolin används för att främja den kognitiva utvecklingen hos spädbarn i utero, behövs mer forskning innan användningen under graviditeten kan fastställas.

De största utgifterna för kolin i kroppen är tillverkningen av betain. Betaine underlättar metylering genom att donera några av de molekyler som krävs för processen. Metyldonorer som betain behövs för syntes av lipider och vissa neurotransmittorer såväl som för deoxyribonukleinsyra (DNA) transkription. Det är möjligt att DNA-transkriptionsfelen delvis förknippade med åldring kan bero på försämringen av kroppens metyleringsförmåga över tiden. Några alternativa läkare teoretisera att användningen av kosttillskott som innehåller kolinsitrat kan sakta ner åldringsprocessen, även om det inte finns någon forskning från och med 2011 för att stödja detta krav.

Kolins betydelse vid tillverkningen av neurokemikalier är emellertid väl förstådd. Kognitiva underskott i samband med Alzheimers sjukdom är ibland hänförliga till skador på hjärnans kolinerga system, vilket är ansvarigt för lärande, minne, humör och andra funktioner. Dessa underskott behandlas ibland med droger för att öka serumkoncentrationerna av acetylkolin, en av de viktigaste av hjärnans excitatoriska kemikalier. Kosttillskott som innehåller kolinsitrat kan ge kroppen ytterligare kolin för användning vid tillverkningen av denna och andra neurotransmittorer.

Cholin behövs också för skapande och underhåll av friska cellulära membran. Näringsämnet används i levern i syntesen av fosfotidylkolin, en viktig del av det fosfolipid-dubbelskikt som utgör majoriteten av cellulära och kärnmembran. Strukturen hos fosfolipid-dubbelskiktet möjliggör för celler att styra vad som kommer in och lämnar genom cellmembranet genom att verka som en barriär mellan fluider inom och utanför cellen.

Även om kolin kan erhållas genom en mängd olika kostkällor, inklusive kött, grönsaker, nötter, bönor och ägg, väljer vissa människor att komplettera sitt naturliga intag med kolinsitrattillskott. Medan kroppen gör en begränsad mängd av näringsämnet är kolinbrist sällsynt hos individer som äter en vanlig diet. Kolin är avgörande för ett antal kroppens strukturella och metaboliska behov, inklusive DNA-transkription, hjärnkemi och underhåll av cellväggar.