Vad är hemisfärisk dominans?

Hemisfärisk dominans hänvisar till hur de två huvudsidorna i hjärnan fungerar och hur processer och tankar hos en person typiskt styrs av varje sida. Den mänskliga hjärnan är i huvudsak separerad i två huvuddelar som kallas höger hjärna och vänster hjärna. Dessa två sektioner är kopplade av ett band av vävnad, kallad corpus collosum, och varje halva hjärnan är ansvarig för ett antal olika uppgifter och tankesätt. Hemisfärisk dominans hänvisar till vilken sida av hjärnan dominerar hos en person, och detta återspeglar ofta hur en person tycker och lär sig bäst.

Det grundläggande begreppet bakom hemisfärisk dominans är att de flesta människor tenderar att naturligt vara starkare vänsterhåriga eller rätthårda. Såsom de flesta människor har en dominerande hand, öga och fot, har de flesta också en dominerande hemisfär i hjärnan. Detta är ofta, men inte alltid, den motsatta sidan från den dominerande handen en person har. Någon som är högerhänt, har till exempel ofta dominans i vänstra hjärnan.

Hemisfärisk dominans hjälper till att indikera hur en person kommer att lära sig bäst och de naturliga förmågor han eller hon kan ha. Hjärnans högra sida är till exempel ofta inblandad i kreativitet, musik och konst, symboler och bilder och förstår världen genom känslor. Å andra sidan är vänstra sidan av hjärnan vanligtvis inblandad i språk och skrivning, prat och läsning, matematik och förstå världen genom logik.

Genom att förstå hemisfärisk dominans kan en person bättre förstå hans eller hennes naturliga inlärningsprocess. Någon som är rätt-brained, till exempel, lär sig ofta bättre genom att förstå hela konceptet och sedan bryta ner det i delar. En vänsterhårig individ, å andra sidan, lär ofta lättare komponenter och delar och kan sedan förstå hur de utgör en helhet. När lärare och elever förstår hemisfärisk dominans och hur det gäller varje elev, kan de ofta lära och lära sig material på ett mer effektivt sätt.

En av de viktigaste aspekterna av hemisfärisk dominans är emellertid att det är en preferens för hur en person tenderar att tänka och lära sig, inte en absolut regel. Någon kan vara starkt vänsterhävd, med en naturlig affinitet för matematik och språk, men visar också typiskt högerhäftat beteende som intuition och kreativitet. Det är ofta ansett att föredra att en person lär sig att vara “helhjärtad” för att kunna använda båda sidorna av hans eller hennes hjärna så effektivt som möjligt. Även om vissa delar av hjärnan dominerar med avseende på vissa aktiviteter, tyder forskning på att hela hjärnan brukar användas för de flesta funktioner.