Vad är en Tendon Reflex?

Sänktreflexen, även känd som T-reflexen, finns hos människor och uppträder när trycket på en sena får det att slappna av och knäppa tillbaka strax efteråt. Liksom alla reflexer är detta en ofrivillig reaktion på en stimuli, vilket i detta fall är påtryckt på senan. Tendons är tjocka vävnader som kopplar muskler till ben i kroppen och som svar på åtdragning eller förlängning av muskeln kompenserar kroppen för detta genom att utföra omvända åtgärder. När en läkare träffar patientens knä med en reflexhammare, tvingar det senorna att slappna av och som svar säger kroppen att senorna ska komma i kontakt, vilket orsakar den ofrivilliga sparken från patienten.

När trycket appliceras på senan, får det att strama och förkorta. Denna spänning utlöser ett svar från nervsystemet som varnar kroppen om att senan är för tight. Nervsystemet skickar sedan ut signaler för att slappna av muskeln. Det blockerar några av de signaler som talar om att muskeln ska stryka och sålunda sänker senan.

Denna typ av reflex är känd som en myotatisk reflex, vilket innebär att den behandlar den naturliga reflexen i kroppens muskler för att dra åt som svar på stretching. När kroppen känner att senorna sträcker sig och sträcker sig, stramar de dem för att hålla sig sträckta för långt. För att orsaka starkare sammandragningar måste senreflexen överkompensera eller muskeln måste sträcka sig snabbt. I de fall musklerna sträcker sig för långt, som att lyfta ett tungt föremål, skickar kroppen först ett avslappningsreaktion för att instruera musklerna att släppa tung vikt och sedan kontrahera för att dra musklerna tillbaka på plats.

En stark tendonreflex kan leda till att musklerna klämmer fast så hårt att det tårar senorna. Detta kan uppstå under träning eller tung lyftning när personen lyfter mycket mer än han kan hantera. Idrott erbjuder också möjligheter till skada när ett fall vrider en del av kroppen, till exempel fotleden, och muskeln knuffar tillbaka för hårt.

Läkare undersöker senreflexen för att utvärdera hur kroppens nervsystem fungerar. En person vars nervsystem inte sänder de riktiga signalerna kan ha en låg tendonreflex. Den här personen kan sparka väldigt lite när läkaren träffar knäet med en reflexhammare. Reflexer är utformade för att skydda kroppen från skador, och lägre reaktionstider ökar inte bara risken för skador, men kan också indikera ett allvarligt underliggande problem med nervsystemet.