Vad är en Low-Carb diet med låg karbid?

En låg-socker låg-carb diet är en som starkt begränsar konsumtionen av kolhydraterika livsmedel, såsom korn, potatis, bönor och mejeri. Ris, most frukter, pasta och bröd samt bearbetat socker undviks också. Populära låg-carb dieter, såsom Atkins diet, South Beach Diet och Zone Diet, definieras också som lågsocker dieter eftersom kolhydrater omvandlas till socker under matsmältningsprocessen.

Överskott av socker flyttas av insulin till levern och musklerna, där det lagras som glykogen för användning som energi. Ju högre nivå blodsockret desto mer insulin tillverkar kroppen. En lågsocker med låg karb diet har utformats för att stoppa denna process, den bygger på teorin att eftersom insulin leder blodsockret för energianvändning skulle det lagrade fettet kroppen annars dra på för att energi inte används. När insulinnivåerna är lägre blir lagrat fett en primär energikälla.

Lågsocker med lågt karbohydrat dieter prioriterar högkvalitativa proteiner som de som finns i fisk, kycklingbröst, kalkon och mager kött av fläsk och nötkött. Nonmeat-källor innehåller äggvita och många grönsaker. Stärkelse grönsaker som potatis, rovor, majs och ärter måste undvikas. De flesta andra grönsaker uppmuntras.

Bland variationerna i lågsocker med lågt kolhydrathalt är några som tillåter begränsad konsumtion av hela korn, såsom brunt ris, hela korn och stålskuren, minimalt bearbetade havre. Förespråkare av denna variation av en låg-socker låg-carb diet påstår att hela eller obearbetade korn tar längre tid att smälta än bearbetade kolhydrater. Resultaten är dubbla: Långsam matsmältning innebär att dietern känns full i en längre tid och obehandlade kolhydrater resulterar inte i insulinspikar skapade av deras högt behandlade motsvarigheter.

Strikt följs av, en lågsocker med lågt karbohydrat ger större viktminskning under en kortare tidsperiod än traditionella kalori-restriktiva dieter. Kritiker av denna typ av diet hävdar att den ursprungliga viktminskningen är primärt vattenvikt eftersom kombinationen av tillåtet mat fungerar som diuretika. De hävdar också att vissa variationer av en lågsocker med lågt kolhydrater som begränsar grönsaker till nästan ingenting under de första veckorna kan vara farliga om dietern inte prioriterar mono- och fleromättade fetter över de höga kolesterolhalterna.

En låg-socker låg-carb diet som uppmuntrar en begränsad mängd fullkorn och magert kött eller andra proteinkällor kan bli ett livsstilsval. Ju färre bearbetade livsmedel sådan diet innehåller övergripande, desto friskare är det. Det är viktigt att konsumera tillräckligt med fiber i form av vissa vegetabiliska livsmedel, obehandlade korn och frön, såsom lin eller chia. Fiber bidrar samtidigt till en känsla av fullhet, rör mat genom kroppen och förhindrar förstoppning och har visat sig vara ett effektivt skydd mot högt kolesterol och cancer.