Vad är en IgE-antikropp?

En IgE-antikropp är en typ av protein som produceras av kroppens immunförsvar. Immunsystemets roll är att skydda kroppen från skadliga främmande ämnen. Specifikt är IgE-antikroppar involverade i allergiska reaktioner. De svarar på främmande ämnen genom att orsaka frisättning av histaminer i kroppen, vilket i sin tur orsakar allergisk reaktion.

Alla antikroppar är namngivna för klassen av protein som de tillhör. IgE-antikroppen är en typ av immunoglobulin, liksom alla antikroppar som produceras i kroppen. Immunoglobuliner har en specifik struktur som låter dem binda med specifika främmande molekyler i kroppen, som kallas antigener eller allergener om de orsakar en allergisk reaktion. Varje antikropp produceras endast som svar på närvaron av ett mycket specifikt antigen eller allergen.

Antikroppar kommer i olika typer, kallade klasser eller isotoper. Immunsystemet producerar fem typer av innunoglobuliner (Ig), eller antikroppar, i ett försök att skydda kroppen. Dessa antikroppar är IgA, IgD, IgE, IgG och IgM. Ig står för immunoglobulin och brevet som följer det används för att representera de olika funktionerna hos den specifika isotypen i kroppen. IgE-antikroppen, såväl som IgA och IgG, fungerar endast i immunsystemet och har tydliga och specifika jobb för att skydda kroppen mot skadliga främmande celler.

IgE-antikroppar är de primära antikropparna som är ansvariga för allergiska reaktioner. Varje allergisk substans eller allergen orsakar produktion av en specifik IgE-antikropp. Beroende på individen kan olika ämnen som orsakar allergiska reaktioner, och kommer att vara olika. När IgE-antikroppen möter allergenet börjar det processen som leder till en allergisk reaktion.

Under en allergisk reaktion stimulerar allergenet produktionen och frisättningen av IgE-antikroppar. När antikropparna binder till allergenet signalerar de mastcellerna i kroppen för att frigöra histamin i de omgivande vävnaderna. Histamin är det som orsakar de vanliga symptomen på en allergisk reaktion. När det släpps i kroppen är nysning, rinnande näsa, klåda ögon, utslag och nässelfeber bara några av symtomen på en allergisk reaktion.

Det finns många ämnen som är kända för att vara allergener. Också olika individer kan reagera mycket annorlunda än kända allergener. Att bestämma potentialen för en allergisk reaktion är möjlig genom radioallergosorbentprovning (RAST). RAST är ett blodprov som mäter IgE-antikroppsnivåer i kroppen och om det finns någon ökning som svar på ett allergen som introduceras. RAST-studier av individuella reaktioner på allergener är beprövade tester för att bestämma effektiva behandlingar för allergiska reaktioner.