Vad är en bukspottkörtelkanal?

Bukspottkörteln är belägen mot magen och nära tunntarmen. Det har en exocrin del som gör enzymer nödvändiga för att smälta mat och assimilera näringsämnen, och en endokrin del som gör hormoner nödvändiga för behandling av blodsocker. De enzymer som syntetiseras i exocrina pankreasceller förmedlas genom fina kanaler, som kombinerar för att kompensera för den främsta bukspottskörteln. Denna kanal bär enzymerna från bukspottkörteln till tunntarmen. Innan du öppnar i tunntarmen förenar bukspottskanalen med gallgången som ger gall från levern och gallblåsan.

Den huvudsakliga bukspottskörteln går genom bukspottkörteln. Det upptäcktes först av en tysk anatomist, Johann Wirsung. Därför är kanalen också känd som Wirsungs kanal. Vissa människor kan ha en annan kanal, mindre i storlek, förutom den här primära kanalen. Den extra kanalen kallas kanalen i Santorini.

Huvudkanalen transporterar bukspottkörtelns sekret till duodenum, vilket är en del av tunntarmen. Bukspottkörteljuice innefattar matsmältningsenzymer som verkar på kolhydrater, fett och proteiner i maten och bikarbonaten. Den speciella typen av celler som uppstår i bukspottkörtelkanaler urladdas bikarbonater, vilket är en alkalisk vätska. Den alkaliska sekretionen neutraliserar surheten hos den delvis uppdelade maten som passerat i tunntarmen från magen.

Ibland kan bukspottkörteln blockeras, vilket kan hända hos personer som lider av gallstenar, till exempel. En gallsten kan bryta sig bort från gallblåsan och bli kilad i bukspottkörtelkanalen, som påverkar enzymets flöde. Detta kan leda till pankreatit, ett tillstånd där bukspottkörteln blir ont, vilket orsakar smärta i bukområdet. De enzymer som normalt börjar fungera efter att ha nått tunntarmen stimuleras i själva bukspottkörteln och kan skada sin vävnad. Människor som är svåra alkoholdrycker kan utveckla kronisk pankreatit, där inflammation och smärta varar.

I vissa fall kan cyster bildas när bukspottkörtelkanalen blockeras och den enzymatiska vätskan ackumuleras. Cystorna kan växa större och tillståndet kan förvärra smärtan och orsaka kräkningar. Cysterna kan försvinna utan behandling. I vissa fall kan cysterna behöva avlägsnas kirurgiskt eller kan behöva tömmas.

Bukspottkörtelcancer är en allvarlig sjukdom som uppstår när bukspottkörtelcellerna multiplicerar onormalt och utvecklas till tumörer. Ibland börjar cellerna i kanalen i bukspottkörteln att bli cancerösa. Detta är den typ av tumör som ses oftast hos personer som diagnostiserats med bukspottskörtelcancer. Olika test och förfaranden är inblandade vid bedömning av bukspottskörteltumörer och deras stadium.