Vad är Churna?

En blandning av flera örter och kryddor utgör den pulveriserade blandningen känd som churna. Beroende på dess avsikt i medicinsk, skönhet eller kulinarisk användning varierar dess recept. Vanliga churna ingredienser inkluderar kanel, fänkål, torkad mark ingefära, koriander och gurkmeja.

I den ayurvediska kosten är Churna-tillskott beroende av många diet- och näringsändamål. Den växtbaserade blandningen är tänkt att rena blodet och förbättra matsmältningen när det används regelbundet. Många ayurvediska utövare använder också blandningen för att förhindra eller behandla inflammation. Immunsystemet kan förbättras genom att man också använder dessa örter.

Flera ayurvediska recept kallar till botemedel. Olika ört- och fruktekstrakter kombineras ibland med växtbaserade blandningar och socker för att skapa hostsirapelixar som kallas sitopaladi churna. Sådana lösningar har också varit kända för att vara till hjälp vid behandling av tillstånd såsom matsmältningsbesvär, kroppssvaghet och bröstkonsumtion. Vissa människor använder också medicinen för allergier.

Leveravgiftningsregimer kallar ibland för denna ayurvediska blandning. Finns i te, kapsel, tablett, vätska eller pulverform, används den också som laxermedel. Många utövare häller också kryddblandningen som en lång livslängd, med hjälp av den för allmän hjärn- och hjärthälsa. Det har varit känt att hjälpa till att åtgärda högt blodtryck.

Triphala Churna är en blandning av tre indiska frukter. Dessa inkluderar amla, baheda och harada. Det har använts för att hjälpa människor att kontrollera sin diabetes. Överdriven gas, ögonsjukdomar och förstoppning har också behandlats med dessa kosttillskott. Pulverform används vanligtvis i detta fall. Några personer med astma har funnit lättnad inom botemedlet.

Churna är också en speciell ayurvedisk mat i Indien. Den är gjord av kardemumpulver, riven kokosnöt och torkad sockerrörsaft eller gur. Det serveras typiskt med risrätter, såsom Neer Dosa, eller i grytor och soppor. Förutom pulverens hälsosamma fördelar är den också full av antioxidanter och anses vara mycket aromatiska och smakrika.

Som ett skönhetshjälp används churna i stor utsträckning. Tillägget kan tas internt för att hjälpa till att skapa en klar, ren hud och en övergripande hälsosam hud. Vissa människor tar produkten för att förhindra håravfall.

Kvinnor som är gravida, kan bli gravida, eller omvårdnad ska inte använda denna växtbaserade blandningen utan att ha råd med en läkare. Att använda för mycket av produkten kan orsaka matsmältningsbesvär, såsom diarré. Personer med hjärtproblem eller andra kroniska tillstånd ska söka läkarvård innan de tar detta tillskott.