Vad är Brown Adipose Tissue?

Fettvävnad är den medicinska termen för kroppsfett. Det finns två huvudtyper kroppsfett: brunt och vitt. Vid jämförelse med vit fettvävnad (WAT) har brun fettvävnad (BAT) mer cytoplasma och mitokondrier i själva cellen och ett större antal kapillärer som ger mer syreberoende blod till vävnaden. Den större densiteten hos vävnaden gör att den ibland kan misstas för körtelvävnad under medicinska test.

Det är det ökade antalet mitokondrier som faktiskt är ansvarig för den mörkare färgen hos brun fettvävnad. Detta beror på att mitokondrier har ett högt järninnehåll som titerar fettvävnaden till dess karakteristiska brun eller rödaktig färg. Mitokondrier är de energiproducerande delarna av en cell som är ansvariga för att generera adenosintrifosfat (ATP), som sedan användes som kemisk energi av cellen. Det ökade antalet mitokondrier tillåter brun fettvävnad att spela en viktig roll i kroppens termoelement.

När människokroppens kärntemperatur minskar på grund av exponering för kyla, som kallas hypotermi, kommer kroppen att försöka öka sin inre temperatur genom att rysa. Denna process använder energi och skapar värme. Denna vävnad kan dock producera ytterligare värme utan att kräva att kroppen skakar. Det är denna process, non-shivering termogenesis, som skyddar dvalande djur och förhindrar nyfödda barn från att rysa strax efter födseln.

Så mycket som 5% av en nyföddas kroppsvikt kan bestå av brun fettvävnad. Forskare fortsätter att undersöka om denna vävnad faktiskt försvinner under normal tillväxt eller om det blir en del av skelettmusklerna kring övre rygg och axlar. Vissa studier har funnit närvaron av denna vävnad i nack- och bröstregioner hos vuxna. Värmen som produceras av denna vävnad kan faktiskt ses med hjälp av en infraröd kamera, även känd som en termisk kamera, så att forskaren identifierar den. Det har också förekommit några sällsynta fall där tumörer har bildats från vävnaden när den inte lyckats försvinna eller bli en del av skelettmuskeln.

Forskare arbetar också för att förstå den roll som brun fettvävnad kan spela i vikthantering. Denna forskning har visat att brun fettvävnad kan använda energi lagrad i vit fettvävnad för att skapa värme, vilket sänker den totala mängden vit fettvävnad i kroppen. Studien avslöjade också att överviktiga individer hade lägre mängder av denna vävnad än icke fetma personer, vilket indikerar att brun fettvävnad kan spela en viktig roll för att upprätthålla en hälsosam vikt.